Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Nastal okamih, keď slovenskej politike nerozumiem, vyhlásil R. Fico

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico Foto: TASR/Štefan Puškáš

Podľa premiéra sa slabá volebná účasť Slovenska na utorkovom rokovaní Európskej rady v Bruseli nepreberala.

Brusel/Bratislava 28. mája (TASR) – Premiér Robert Fico je v politike 23 rokov, a ako uviedol, doteraz si myslel, že slovenskej politike rozumie. Nastal však okamih, keď si povedal, že jej rozumieť prestal. Stalo sa tak po zistení, že k nedávnym voľbám do Európskeho parlamentu prišlo okolo 13 percent ľudí. SR tak po tretí raz suverénne obsadila posledné miesto z celej Európskej únie.

"Absolvoval som mimoriadne intenzívnu volebnú kampaň, mali sme plné haly na mítingoch a zdalo sa, že ľudia akceptujú voľby do Európskeho parlamentu. Treba sa na to poriadne pozrieť, prečo je vzťah voliča k európskym inštitúciám taký vlažný," poznamenal na tlačovej konferencii po utorkovom neformálnom stretnutí európskych lídrov v Bruseli.

Podľa premiéra sa slabá volebná účasť Slovenska na utorkovom rokovaní Európskej rady v Bruseli nepreberala. V rámci celej únie predstavovala účasť 43 percent. Ako Fico poznamenal, je to obdobný výsledok, ako pred piatimi rokmi.



Za zbytočné považuje vzájomné obviňovanie sa z malého záujmu ľudí o eurovoľby. "Treba sa spýtať, prečo volič na Slovensku dlhodobo nevníma euroagendu ako veľmi dôležitú. Nestal sa žiadny 'prúser' s EÚ, ktorý by mal našich ľudí odrádzať. Možno je to málo sexi pre voličov, alebo neviem, čo to je," vyhlásil a dodal, že je k tomu potrebné vypracovať vážnu analýzu.

Rovnako si myslí, že je potrebná diskusia medzi slovenskými štandardnými politickými stranami a európskymi inštitúciami na nájdenie takého riešenia, ktoré by sa ponúklo slovenskej verejnosti. Fico poďakoval 13 percentám voličov za ich účasť, pričom rešpektuje, že ostatní využili svoje právo nevoliť. "Je to na nás - politikoch, európskych inštitúciách, médiách, či a aký obraz Európskej únie sme schopní v najbližších rokoch poskytnúť voličom na Slovensku," zdôraznil Fico.