Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Slovenská pošta vydá známku k 200. výročiu narodenia J. M. Hurbana

Ilustračné foto. Foto: FOTO TASR/Štefan Puškáš

Je súčasťou emisného radu Osobnosti a má nominálnu hodnotu 50 centov.

Bratislava 16. marca (TASR) - Pri príležitosti 200. výročia narodenia slovenského národovca, evanjelického kňaza, politika, novinára, literárneho kritika a spisovateľa Jozefa Miloslava Hurbana vydá Slovenská pošta v piatok 17. marca novú poštovú známku. Je súčasťou emisného radu Osobnosti a má nominálnu hodnotu 50 centov. TASR o tom dnes informovala hovorkyňa Slovenskej pošty Martina Macková.

"Poštová známka má rozmery 26,5 krát 44,1 mm vrátane perforácie a vychádza vo forme tlačového listu s 50 známkami. Technikou rotačnej oceľotlače v kombinácii s hĺbkotlačou ju vytlačila pražská Poštovní tiskárna cenin. Motívom poštovej známky je zobrazenie J. M. Hurbana podľa dobovej litografie Eduarda Kaisera z roku 1849," priblížila Macková.

Dodala, že pošta súčasne so známkou vydáva aj obálku prvého dňa s pečiatkou FDC (z ang. First Day Contact) s dátumom 17.3.2017 a domicilom obce Beckov. Motívom prítlače na obálke je zobrazenie slovenských národovcov s pečaťou prvej Slovenskej národnej rady. Na pečiatke je zobrazený Hurbanov podpis spoločne s perom. Autorom všetkých výtvarných návrhov je akademický maliar Rudolf Cigánik.

Slávnostné uvedenie novej známky sa uskutoční v nedeľu 19. marca o 15.30 h v Kultúrnom dome Beckov v rámci Celonárodnej spomienky na 200. výročie Hurbanovho narodenia. Pre záujemcov bude k dispozícii príležitostná poštová priehradka s príležitostnou poštovou pečiatkou.