Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

Slovenská pošta vydala známku 150 rokov vedeckých pozorovaní Zeme

Logo slovenskej pošty. Foto: TASR - Pavol Zachar

Súčasne s poštovou známkou bola vydaná obálka prvého dňa s pečiatkou FDC (z ang. First Day Contact), s dátumom 27. mája 2022 a domicilom mesta Bratislava, uviedla hovorkyňa Slovenskej pošty Dorčáková.

Bratislava 27. mája (TASR) - Slovenská pošta v piatok vydala známku "150 rokov vedeckých pozorovaní Zeme" s nominálnou hodnotou dve eurá. Jej motívom je silueta človeka – pozorovateľa v kontraste s vedeckými symbolmi a technickými značkami, ktoré odkazujú na štyri oblasti vedeckých pozorovaní, a to seizmické, meteorologické, geomagnetické a slnečné. TASR o tom informovala hovorkyňa Slovenskej pošty Iveta Dorčáková.

"Poštová známka rozmerov 44,1 krát 26,5 milimetrov vrátane perforácie vyšla vo forme tlačového listu s 50 známkami. Známku vytlačila technikou ofsetu spoločnosť Tiskárna Hradištko," priblížila hovorkyňa. Dodala, že súčasne s poštovou známkou bola vydaná obálka prvého dňa s pečiatkou FDC (z ang. First Day Contact), s dátumom 27. mája 2022 a domicilom mesta Bratislava. Motívom FDC sú Helmholtzove cievky, ktoré sa používajú na eliminovanie zemského magnetického poľa. Motívom FDC pečiatky je kruh ako obraz Zeme, bunky, základného geometrického tvaru.

Známka "150 rokov vedeckých pozorovaní Zeme".
Foto: Slovenská pošta