Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Slovenská pošta vydáva známku, na ktorej je hokejový tím SR

Slovenský tím pózuje so striebornými medailami za druhé miesto na majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Známka vychádza v náklade 250-tisíc kusov. Záujemcovia si ju môžu o niekoľko dní kúpiť na poštách.

Bratislava 25. mája (TASR) - Slovenská pošta vydala pri príležitosti získania striebornej medaily na Majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji 2012 poštovú známku, na ktorej je vyobrazený reprezentačný tím SR.

Hráči sú nastúpení na modrej čiare počas vyhlásenia víťazného tímu po skončení zápasu základnej skupiny v Helsinkách, ktorý Slovensko vyhralo nad Švajčiarskom 1:0.

Záujemcovia si ju môžu už o niekoľko dní kúpiť na poštách. Vychádza v náklade 250.000 kusov. "Poštové známky, ktoré vydávame, sú plánované s dvojročným predstihom. Pri mimoriadnych príležitostiach vydávame aj špeciálne poštové známky, ktoré sú dodatočne zaradené do emisného plánu. Naše strieborné hokejové víťazstvo je na to určite výnimočná príležitosť," uviedla Andrea Pivarčiová zo Slovenskej pošty.

Spolu so známkou pošta vydáva aj Obálku prvého dňa (FDC). Motívom FDC je trojica útočiacich hokejistov znázornená v lineárnej štruktúre zachytávajúcej pohyb vo farbách slovenskej trikolóry. Motívom FDC pečiatky je rímska číslica II symbolizujúca 2. miesto na MS s prekríženou hokejkou.

Autorom grafickej úpravy poštovej známky, výtvarného návrhu FDC, ako aj výtvarného návrhu FDC pečiatky, je grafik Poštovej filatelistickej služby Adrian Ferda. Autorom fotografie, ktorá je predlohou poštovej známky, je Jakub Súkup.

Pred niekoľkými dňami pošta vydala aj prítlač na 3D celinej pohľadnici s ďakovným gestom kapitána slovenského tímu Zdena Cháru, ktoré venoval zosnulému Pavlovi Demitrovi.