Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Slovenská pošta získala zlatú medailu v medzinárodnej súťaži

Logo slovenskej pošty. Foto: TASR - Pavol Zachar

Slovenská pošta zvíťazila v súťažnej triede A pre poštových operátorov, ktorí vydávajú menej ako 30 emisií poštových známok ročne.

Bratislava 31. januára (TASR) - Slovenská pošta deviatykrát získala zlatú medailu v medzinárodnej súťaži organizovanej Svetovou poštovou úniou (UPU). Zlatú medailu tentoraz obhájila na svetovej filatelistickej výstave, ktorá sa konala koncom roka 2023 v thajskom Bangkoku. TASR o tom informovala vedúca odboru komunikácie a marketingu Slovenskej pošty Jana Lukáčová.

Slovenská pošta zvíťazila v súťažnej triede A pre poštových operátorov, ktorí vydávajú menej ako 30 emisií poštových známok ročne. Na výstave prezentovala exponát s názvom Holiday in Slovakia, ktorý predstavil poštové známky vydané za posledné tri roky. "Exponát pozostávajúci zo 16 hárkov A4 formou virtuálneho katalógu cestovnej kancelárie prostredníctvom poštových známok prezentoval jednotlivé regióny Slovenska," priblížila Lukáčová.

Hlavným hodnotiacim kritériom bola použiteľnosť známok v poštovom styku a technická kvalita vystaveného filatelistického materiálu. Hodnotená bola aj originalita prezentácie i filatelistický význam. Exponát Slovenskej pošty získal celkovo 88 bodov.

Na výstave boli prezentované exponáty krajín, ktoré vybral medzinárodný odbor Svetovej poštovej únie do finálového kola. Exponáty boli hodnotené podľa tried v závislosti od počtu ročne vydávaných emisií poštových známok.

Prvá súťaž tohto typu sa konala v roku 2008 na medzinárodnej filatelistickej výstave v Bukurešti. Slovenská pošta získala doteraz prvenstvo v roku 2010 v Lisabone, v roku 2012 v Dohe (Katar), v roku 2014 v Kuala Lumpur, v roku 2015 v Singapure, v roku 2016 v New Yorku, v roku 2018 v Macau, v roku 2019 vo Wuhane (Čína) a v roku 2022 v Juhoafrickej republike.