Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Slovenská pošta vydá známku s motívom ilustrácie Dušana Kállaya

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Bienále ilustrácií Bratislava je medzinárodná súťažná prehliadka originálov ilustrácií kníh pre deti.

Bratislava 1. septembra (TASR) - Slovenská pošta vydáva známku s novým motívom. Do obehu sa dostane v stredu (2.9.). Známka "Bienále ilustrácií Bratislava 2015" bude stáť 0,45 eura. TASR o tom informovala hovorkyňa Slovenskej pošty Stanislava Pondelová.

Motívom známky je ilustrácia akademického maliara Dušana Kállaya z knihy Alica v krajine zázrakov od Lewisa Carolla, ktorá získala cenu Grand Prix na 9. ročníku Bienále ilustrácií Bratislava v roku 1983.

Súčasne s poštovou známkou vyjde obálka prvého dňa (FDC) s pečiatkou FDC a domicilom mesta Bratislava. Motívmi prítlače FDC a FDC pečiatky sú ďalšie detaily ilustrácií z knihy Alica v krajine zázrakov.

Autorom grafickej úpravy známky, FDC a FDC pečiatky je akademický maliar Vladislav Rostoka. Autorom líniovej roskresby a rytiny FDC je Ľubomír Žálec.

Bienále ilustrácií Bratislava je medzinárodná súťažná prehliadka originálov ilustrácií kníh pre deti. Jej prvý ročník sa uskutočnil v roku 1967. Medzi jeho zakladateľov patria Dušan Roll, akademický maliar Miroslav Cipár či akademický maliar Albín Brunovský.