Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Slovenská tajná služba zverejnila správu o činnosti za minulý rok

Na snímke budova SIS v Bratislave, archívne foto Foto: TASR/Michal Svítok

Verejná, odtajnená časť Správy o činnosti SIS za rok 2016 bude v zmysle rozhodnutia riaditeľa SIS po jej dnešnej prezentácii v pléne Národnej rady SR zverejnená na webovom sídle SIS v sekcii Pre Vás.

Bratislava 19. júna (TASR) - Riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Anton Šafárik, podobne ako jeho predchodca, rozhodol o zverejňovaní výročnej Správy o činnosti spravodajskej služby za minulý rok. Verejná, odtajnená časť Správy o činnosti SIS za rok 2016 bude v zmysle rozhodnutia riaditeľa SIS po jej dnešnej prezentácii v pléne Národnej rady SR zverejnená na webovom sídle SIS v sekcii Pre Vás.

"Riaditeľ SIS tak pokračuje v novej tradícii, keď sa služba v medziach zákona otvára verejnosti a aj týmto spôsobom sa s ňou pokúša o väčšiu komunikáciu a transparentnosť. SIS vo verejnosti prístupnej časti výročnej správy za rok 2016 približuje zameranie činnosti spravodajskej služby a jej priority, na ktoré počas roku 2016 sústredila svoju pozornosť. Ide najmä o boj proti terorizmu, extrémizmu, organizovanému zločinu, na otázky bezpečnosti spojené s migračnými vlnami či ekonomickej a daňovej trestnej činnosti, ale i o analytické zhodnotenie zahraničných politických a ekonomických udalostí, ktoré v priebehu roka 2016 mali vplyv na bezpečnosť a hospodársku stabilitu Slovenskej republiky," povedal dnes pre TASR hovorca SIS Branislav Zvara.

Ako ďalej dodal, stalo sa už tradíciou, že na základe dohody riaditeľa spravodajskej služby, predsedu parlamentu a členov výboru na kontrolu činnosti SIS sa výročná správa za rok 2016 zverejňuje už teraz v júni 2017 po jej odprezentovaní na neverejnom zasadaní pléna NR SR.  

"Správa o činnosti SIS bola najskôr prerokovaná na pôde výboru na kontrolu činnosti SIS. Odtajnená časť správy zverejnená pre verejnosť vyhodnocuje činnosť služby v roku 2016, a neopisuje a nezachytáva žiadne aktivity SIS počas prvého polroka tohto roka," objasnil na záver hovorca SIS Zvara.