Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

VIDEO: Slovenské a české muzeá pripravujú najväčší výstavný projekt

Ilusračné foto. Foto: Tablet.TV

Výtvarný projekt s názvom Pripomenutie výročia vzniku Československa v roku 1918 pripravujú pre rok 2018 viaceré kultúrne inštitúcie z oboch krajín.

Bratislava 26. septembra (TASR) – Výtvarný projekt s názvom Pripomenutie výročia vzniku Československa v roku 1918 pripravujú pre rok 2018 viaceré kultúrne inštitúcie z oboch krajín. Podpisom 20 stranového memoranda to dnes potvrdili v Slovenskom národnom múzeu (SNM) v Bratislave šiesti riaditelia múzeí a galérií. Výstava má byť najväčším slovensko-českým projektom v oblasti múzejníctva za ostatných desať rokov.

"Nepodarilo sa nám, aby sme žili 100 rokov v spoločnom štáte, ale verím, že podpísaním tohto memoranda budeme spolupracovať ďalších 100 rokov. Sme sa rozdelili, ale stále sme bratské národy. Naši študenti študujú v Čechách a naopak, nepotrebujeme tlmočníka. Veľa našich umelcov pôsobí v Prahe," na dnešnej tlačovej konferencii povedal generálny riaditeľ SNM Viktor Jasaň.


SPOMIENKA NA ČESKOSLOVENSKO by terazmedia

Podľa generálneho riaditeľa Národního muzea Michala Lukeša výročie o dva roky sa zdá ďaleko, ale termín spoločných osláv s rôznymi aktivitami, ktoré už dohodli premiéri oboch vlád, sa pre organizátorov rýchlo blíži. "Memorandum nie je len symbolický akt. Vytvorili sme spoločný tím na prípravu expozície. Tá bude najskôr v Bratislave a potom v Prahe," prezradil Lukeš.

"Výstavu neberieme ako povinnosť, aby sme si urobili čiarku. Všetci to berieme ako vlastný projekt, na ktorý sa tešíme. Isto sa všeličo nové a zaujímavé dozvieme," predpovedá generálna riaditeľka Slovenskej národnej galérie Alexandra Kusá, ktorá s riaditeľkou Slezského zemského muzea Janou Horákovou ako dve ženy podpísali memorandum.

Ďalším aktérom bol generálny riaditeľ Moravského zemského muzea Jiří Mitáček. Ten pripomenul, že výstava bude obsahovať bohatosť vzťahov nielen počas spoločného štátu, ale aj čo tomu predchádzalo v 19. storočí na blízkom moravsko-slovenskom teritóriu.

Nielen obdobie dvoch svetových vojen, ale aj iné súvisiace udalosti pripraví do expozície Vojenský historický ústav v Prahe. Jeho riaditeľ Aleš Knížek zdôraznil, že armáda mala veľký podiel na vzniku Československa. "Odboj na všetkých frontoch v rôznych krajinách, Tomáš G. Masaryk a Milan Rastislav Štefánik počas prvej svetovej vojny vytvorili vhodné podmienky na vznik štátu. V utorok (27. 9.) bude v Prahe premiéra filmu Atentát, ktorý dokumentuje odstránenie architekta holokaustu Heydricha jedným Čechom a jedným Slovákom. Aj to je o našich spoločných osudoch," prezradil Knížek.

Garantom realizačného tímu na prípravu výstavy zo Slovenska je riaditeľ Historického múzea SNM Branislav Pánis, z českej strany riaditeľ Historického muzea Národního muzea Marek Junek. Ten predstavil chronológiu budúcej expozície od dôvodov vzniku spoločného štátu cez prvú svetovú vojnu, prvé desaťročie budovania štátu a vznik rôznych inštitúcii, rozvoj v tridsiatych rokoch, vojnové obdobie rokov 1938 až 1945, kedy bol krátky rozpad Československa. Potom nasledovala do roku 1948 obnova systému prvej republiky, ďalej komunistické upevnenie moci s vyvrcholením v podobe vpádu vojsk Varšavskej zmluvy v roku 1968, obdobie normalizácie cez pád komunizmu (1989) a rozdelenie štátu v roku 1993.