Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Slovenské múzeum dizajnu približuje históriu digitálnych hier

Ilustračné foto Foto: TASR

Výstava odhaľuje počiatky videohernej tvorby a osobnej výpočtovej techniky na Slovensku.

Bratislava 8. decembra (TASR) - Slovenské múzeum dizajnu prináša historicky prvú výstavu zameranú na domáce hry a výpočtovú techniku z 80. a 90. rokov minulého storočia s názvom 8-bit. Stála výstava je dostupná v online priestore, na novom webe Slovenského centra dizajnu (SCD) a obsahuje množstvo obrazových materiálov, rozhovorov, článkov a databázu najstarších hier vytvorených na území Slovenska alebo slovenskými tvorcami. TASR o tom informovala Gabriela Rybáriková z Galérie dizajnu Satelit.

Výstava odhaľuje počiatky videohernej tvorby a osobnej výpočtovej techniky na Slovensku. "Tvorba digitálnych hier na našom území má bohatú históriu, ktorá sa vďaka príchodu prvých osobných počítačov začala u nás formovať už v 80. rokoch minulého storočia," uvádzajú autori výstavy dostupnej na www.scd.sk/hry. Návštevníkom predstaví vybrané hry a ich tvorcov, ukážky najpopulárnejších osobných počítačov domácej výroby, vyrábaných v 80. rokoch v závodoch Tesly a Didaktiku, ale aj rozhovory s pamätníkmi, či dobové reportáže Slovenskej televízie.

Autori pripravovali výstavu takmer rok, jej obsah vychádza z niekoľkoročného výskumu. "S výstavou spojené aktivity pozostávali z vytvorenia detailnej databázy hier, ktorú priebežne aktualizujeme, hľadania dobového hardvéru, krabicových verzií hier, ale i pátraní po ich tvorcoch za účelom získania ďalších informácií, ktoré využívame pri našom výskume," uviedol k výstave jej kurátor Maroš Brojo.

Návštevníci online výstavy si môžu vyskúšať v prehliadači alebo stiahnuť takmer 30 hier z 80. a 90. rokov. Sú medzi nimi aj socialistický režim zosmiešňujúci titul Šatochin alebo populárne hry Quadrax a Towdie, známe nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí.

Výstava sa koná pri príležitosti Roka slovenského dizajnu 2021.