Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Slovenské osobnosti spomínajú na Antona Srholca

Na archívnej snímke Anton Srholec a predseda KDH Ján Figeľ Foto: KDH

Obľúbený kňaz nás dnes opustil vo veku 86 rokov.

Bratislava 7. januára (Teraz.sk) - Slovenské osobnosti smútia za kňazom Antonom Srholcom, ktorý nás dnes opustil vo veku 86 rokov. V bratislavskej nemocnici podľahol rakovine pľúc.

Vždy chcel, aby naša krajina bola skutočným domovom pre ľudí. Nie domom, z ktorého utekajú ľudia. Ale domovom, kde je teplo, otvorené náručie, ochota odpúšťať a poprosiť o prepáčenie. Týmito slovami dnes reagoval prezident SR Andrej Kiska na úmrtie kňaza Antona Srholca.



"Dnes od nás navždy odišiel človek, ktorý nachádzal Boha v úsmevoch a dobrých činoch ľudí. Človek večne usmiaty a plný optimizmu. A to napriek všetkému príkoriu, ktorým v živote prešiel. Vždy, keď ma objal, cítil som silný stisk skutočného, obdivuhodného človeka," uviedol Kiska na svojom profile na facebooku. "Česť a úcta Vašej pamiatke, otec Srholec. Ďakujeme, že ste naše Slovensko spravili lepším a krajším," dodala hlava štátu.

OTEC SRHOLEC – BUDETE NÁM CHÝBAŤ Dnes od nás navždy odišiel človek, ktorý nachádzal Boha v úsmevoch a dobrých činoch ľ...

Posted by Andrej Kiska on Donnerstag, 7. Januar 2016


Úmrtie kňaza Antona Srholca je významná strata pre slovenský verejný život. Vyhlásil to dnes premiér Robert Fico v reakcii na dnešnú smutnú udalosť. Všetkým pozostalým vyslovuje predseda vlády úprimnú sústrasť.

Podpredsedníčka Mosta-Híd Lucia Žitňanská na svojom profile na Facebooku skonštatovala, že miesto, ktoré zostalo po Antonovi Srholcovi, nenahradí nikto.

Miesto, ktoré zostalo po Antonovi Srholcovi, nenahradí nikto. Odišiel veľký človek, česť jeho pamiatke.

Posted by Lucia Žitňanská on Donnerstag, 7. Januar 2016


"Pán Srholec nám tu bude chýbať. Vedel priniesť lásku aj tam, kde často žiadna nebola," uviedla kandidátka hnutia OĽaNO-NOVA Veronika Remišová.

"Milý Tónio, už sa Ti polepšilo! Poznal som Ťa od noci 26.4.1969, vysoko som si Ťa cenil a bránil. Ak bolo treba pomôcť, pochovať sebevraha, potešiť udrogovaného, zastať sa bezdomovcov, povedať za srdce chytajúcu kázeň, ľudia vedeli za kým majú ísť," spomína poslanec KDH Jozef Mikloško na Facebooku.

"Vďaka Ti za všetko. Prepáč, že som sa už neodvážil Ťa vyrušovať v Tvojich posledných dňoch. Ale denne som na Teba myslel a na Tvoj úsmev a vtip nikdy nezabudnem. Už Ti večné svetlo svieti, zbohom a dovidenia," rozlúčil sa. "Kňaz, politický väzeň, aktivista a Človek," zhrnul o Srholcovi poslanec NR SR Igor Matovič.



"Celý svoj život stál na strane spravodlivosti - za komunizmu, za mečiarizmu, aj v posledných rokoch, kedy prišiel podporiť protesty proti korupcii. Stál vždy na strane tých slabších a utláčaných. Nikdy sa nebál a nikdy nezaváhal. Pre mňa bol skutočným hrdinom," uviedol na Facebooku poslanec Národnej rady Daniel Lipšic.

Na stretnutia s Antonom Srholcom si na sociálnej sieti spomenul aj poslanec Ľudovít Kaník. "Z každého stretnutia s ním za mnohé roky som si vždy pamätal jeho pozitívne vyžarovanie, ktoré z neho sálalo. Napriek tomu, že nemal ľahký život, bol vzorom lásky k ľuďom, k životu," dodal.

"Práve kvôli jeho kázňam som istý čas, ešte za starého režimu, chodil najmä do Blumentálu. Bol ozajstnou legendou už dlhé roky pred svojou smrťou, ale nikdy, nikdy si nepestoval žiadny kult osobnosti, skôr presne naopak," spomína predseda strany #Sieť Radoslav Procházka.

Prave kvoli jeho kaznam som isty cas, este za stareho rezimu, chodil najma do Blumentalu. Bol ozajstnou legendou uz dlhe...

Posted by Rado Procházka on Donnerstag, 7. Januar 2016


Dnes odišiel do večnosti páter Anton Srholec. Celý svoj život stál na strane spravodlivosti - za komunizmu, za meč...

Posted by Daniel Lipšic on Donnerstag, 7. Januar 2016


Poslanec KDH Pavol Abrhan spomína na Antona Srholca ako na veľkého bojovníka s režimom, ktorý zostal do posledného momentu človekom. "Nech ho Pán k sebe prijme a nech my nikdy nezabudneme, čím prešiel a ako sa zachoval," dodal.

Dnes nás opustil otec a veľký bojovník s režimom, ktorý zostal do posledného momentu človekom. Nech ho Pán k sebe prijme a nech my nikdy nezabudneme, čím prešiel a ako sa zachoval.

Posted by Pavol Abrhan on Donnerstag, 7. Januar 2016


Slovensko v osobe Antona Srholca stratilo človeka, ktorý sa nestal prezidentom, nešiel na politické barikády, ale bol pri každom človeku. Takto reagoval na úmrtie kňaza Antona Srholca predseda občianskeho združenia (OZ) Nenápadní hrdinovia František Neupauer.

"Bol to človek, ktorý veľmi, veľmi miloval ľudí. Bolo na ňom cítiť, že má rád ľudí, že sa s nimi stretne a dokáže im dať všetko," uviedol pre TASR Neupauer. Ako veľmi silnú u Srholca vnímal bezhraničnú lásku voči ľuďom a taktiež vernosť katolíckej cirkvi, viere a rehoľnému povolaniu napriek príkoriam.

Podľa jeho slov sa Srholec nebál hovoriť otvorene, zastať sa nespravodlivo stíhaných. "Bol medzi prvými, ktorý sa začal venovať bezdomovcom a tým, ktorí boli odkázaní na pomoc druhým, nezištne láskou a zodpovednosťou," dodal Neupauer.

Pre Pištu Vandala Chrappu bol Srholec "jeden z najkrajších ľudí, akých sme na Slovensku mohli stretnúť." Takto sa o kňazovi vyjadril spisovateľ a hudobník na sociálnej sieti.

Smutná udalosť zasiahla aj predsedu KDH Jána Figeľa, ktorý bol kňaza v poslednom čase viackrát navštíviť v nemocnici. „Odišiel môj dlhoročný priateľ, učiteľ a vizionár, don Anton Srholec. Som vďačný za každé slovo, úsmev aj radu, jeho skúsenosti a humor, ktorý ho neopúšťal ani v ťažkej chorobe. Som poctený, že som ho poznal osobne. Takéto osobnosti sa nerodia bežne. Bol výnimočný, hlboký a čistý človek. V mojom srdci zostane navždy ako spravodlivý medzi spravodlivými," vyjadril sa Figeľ.

„Slovensko prišlo o veľkú osobnosť a morálny vzor. Otec António nezištne pomáhal všetkým ľudom, nerozlišoval dobrého a zlého. Aj v tých beznádejných, častokrát ľuďmi odsúdených prípadoch videl v prvom rade človeka, ktorému treba pomôcť,“ povedal bratislavský župan Pavol Frešo.

Na Srholca spomína aj predseda Mosta-Híd Béla Bugár. "Anton Srholec bol človekom, ktorý nikdy neodbočil od svojich zásad, neoblomne veril v Boha a v silu dobra. Česť jeho pamiatke," napísal na svojom profile na Facebooku.

Anton Srholec bol človekom, ktorý nikdy neodbočil od svojich zásad, neoblomne veril v Boha a v silu dobra. Češt jeho...

Posted by Bugár Béla on Donnerstag, 7. Januar 2016


Predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini (Smer-SD) vyjadruje úprimnú sústrasť pozostalým, rodine, priateľom a známym otca Antona Srholca, ktorý dnes podľahol ťažkej chorobe. "Slovensko dnes prežíva smutný deň," uviedol predseda NR SR.

Srholca považuje za výnimočného človeka, ktorý sa venoval aj charitatívnej činnosti. "Bol to človek, morálny vzor, autorita, s neustále vyžarujúcou silou, odhodlaním a pozitívnou energiou," uviedol Pellegrini.

Srholca označil za symbol vytrvalosti, demokracie, sily a boja za slobodu. "Svojou vernosťou a túžbou popravde stelesňoval morálne hodnoty, ktoré sú odkazom pre ďalšie generácie. Česť jeho pamiatke," uzavrel predseda parlamentu.

Hlboký zármutok nad smrťou kňaza Antona Srholca, ktorý zomrel dnes vo veku 86 rokov, vyjadril aj primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. Podľa jeho slov odišiel človek, ktorý bol pre slovenskú spoločnosť inšpiráciou.
"Oddaný hlbokým morálnym hodnotám, nezlomný, nesmierne ľudský a pokorný. Život Antona Srholca nesie v sebe odkaz v podobe odvahy ísť proti prúdu, v mene pravdy a lásky k blížnemu," povedal Nesrovnal. Úcta k človeku a viera v dobro je posolstvom, ktoré podľa neho Srholec navždy zanechal v srdciach ľudí.

Anton Srholec v sebe spájal veľkosť bojovníka za slobodu s dobrotou človeka, ktorý svoj život zasvätil nezištnej službe a pomoci ľuďom. Vo svojom stanovisku k úmrtiu Antona Srholca to tvrdí Konzervatívny inštitút M. R. Štefánika.

„Bol odporcom komunistického režimu, aj jeho väzňom. Stál pevne a jasne na strane slobody v časoch prednovembrovej neslobody, aj v tých obdobiach po novembri 1989, keď bola naša sloboda znovu ohrozovaná a spochybňovaná. Uvedomoval si dôležitosť pestovania historickej pamäte a urobil veľa preto, aby sme na svoju minulosť nezabudli. Nie rečami, ale skutkami a každodenným životom dokazoval svoju lásku k ľuďom. Pomáhal núdznym, zastával sa prenasledovaných a upevňoval v nás vieru v dobro,“ konštatuje sa v stanovisku, ktoré podpísali Peter Zajac, Peter Gonda, Ondrej Dostál, Ivan Kuhn, Radovan Kazda a Dušan Sloboda.