Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Slovenské pôrodnice majú problém s dodržiavaním práv žien

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Problémom má byť aj získavanie informovaného súhlasu od pacientok, ukázal prieskum.

Bratislava 29. apríla (TASR) - Pôrodnice na Slovensku porušujú podľa výskumu a monitoringu mimovládnych organizácií ľudské práva žien. Jeho závery zhrňuje publikácia Ženy - Matky - Telá, ktorú dnes odprezentovali združenia Občan, demokracia a zodpovednosť (ODZ) a Ženské kruhy. "Porušenia sa vyskytovali v každej fáze pôrodu od príchodu do pôrodnice až do konca hospitalizácie," skonštatovala právnička ODZ Janka Debrecéniová.

Závery výskumu ukázali, že ženy často pociťovali nedostatok informácií. "Ten sa pretavoval nielen do pocitu nedostatku bezpečia na ich strane, ale aj do skutočnosti, že ženy boli často tlačené do roly pasívnych prijímateliek prianí a vôle zdravotníckeho personálu, namiesto toho, aby o priebehu pôrodu autonómne rozhodovali," povedala Debrecéniová.

Problémom má byť aj získavanie informovaného súhlasu od pacientok. Ako upozornila, zdravotnícky personál musí zrozumiteľne a s dostatočným predstihom poskytnúť žene toľko informácií, aby sa mohla sama rozhodnúť o ďalšej podobe prijímanej zdravotnej starostlivosti. "Toto rozhodnutie pritom môže kedykoľvek zmeniť. V pôrodniciach je však rutinnou praxou, že ženy krátko po príchode podpisujú formulár tzv. informovaného súhlasu, často v kontrakciách a bez akéhokoľvek sprievodného vysvetlenia," doplnila Debrecéniová.

Takto získané informované súhlasy sa podľa jej slov v nemocniciach využívajú na realizáciu rôznych úkonov nielen bez súhlasu a vedomia, ale niekedy aj proti nesúhlasu dotknutých žien. Právnička upozorňuje, že ide o prax, ktorá je v rozpore so zákonom a medzinárodnými ľudskoprávnymi štandardmi.

Nedostatky majú byť aj v dodržiavaní práva na súkromie. "Osobitne znepokojivé sú porušenia tohto práva, ktoré sa prejavovali veľmi rozmanito - od otočenia pôrodných kresiel smerom k dverám, cez pôrody viacerých rodičiek v jednej miestnosti, až po prístupy zdravotníckeho personálu nerešpektujúce súkromie a intimitu žien," uviedla Zuzana Krišková zo združenia Ženské kruhy.

Medzi porušovanie práva na súkromie má patriť aj chýbajúca možnosť vybrať si pôrodnú polohu. Krišková pripomína, že medzinárodné zdravotnícke štandardy prijaté aj na pôde WHO považujú možnosť slobodne si zvoliť polohu pri pôrode za jeden zo základných štandardov.