Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Slovenské školstvo podľa väčšiny opýtaných prešľapuje na mieste

Ilustračné foto Foto: TASR/Dušan Hein

Prieskumu, ktorý realizovali na prelome apríla a mája, sa zúčastnili muži i ženy vo veku od 18 do 65 rokov s rôznym vzdelaním i z viacerých miest.

Bratislava 21. mája (TASR) – Viac ako polovica ľudí je presvedčená, že slovenské školstvo iba prešľapuje na mieste a tretina vníma jeho zlý vývoj. Osem percent ľudí na Slovensku si myslí, že školstvo sa vyvíja dobrým smerom. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý pre kampaň Chceme vedieť viac o vzdelávaní na Slovensku na vzorke 1000 respondentov zrealizovala agentúra TNS Slovakia. Dnes jeho výsledky v Bratislave predstavili členovia tímu kampane.

Z výskumu verejnej mienky, zameraného na vzdelávanie v základných školách, vyplýva podľa člena kampaňového tímu Petra Dráľa dopyt po zmene, a to naprieč všetkými kategóriami, ktoré boli sledované. "Doteraz opatrenia, ktoré sa robili, boli o tom, že treba zlepšiť budovy, či nastavovať normatívy, ale ľudia sa čoraz viac zaoberajú tým, čo sa v školách reálne deje, ako prebieha vyučovanie," povedal

Z prieskumu vyplýva, že viac ako 60 percent opýtaných rodičov sa domnieva, že oproti minulosti sa zvýšila náročnosť učiva. Čo sa podľa nich, naopak, nezmenilo, je kvalita učiteľov, vzdelávacie výsledky žiakov alebo spolupráca s rodičmi. Oblasťou, v ktorej vnímali isté zlepšenie, boli vzťahy medzi žiakmi a učiteľmi. Až deviati z desiatich rodičov školopovinných detí v prieskume uviedli, že sa v školách zlepšila celková atmosféra.

"Rodičia vnímajú, že deti už dnes v škole nešticujeme a netrestáme trstenicou, nenútime ich obedovať bez slova a prechádzať sa v kruhu počas veľkej prestávky, hoci aj také školy sa dnes ešte nájdu," tvrdí Zuzana Zimenová z kampaňového tímu.

Najčastejšou označovanou požiadavkou verejnosti bolo v prieskume vytvorenie dobrej atmosféry v školách tak, aby do nich deti chodili rady, uviedlo ju 83 percent respondentov. Ďalšími prioritami by podľa ľudí malo byť zlepšenie prístupu učiteľov, skvalitnenie vybavenia alebo viac spolupráce žiakov počas vyučovania. Jednou z požiadaviek je aj to, aby škola vzdelávala deti z rôznych prostredí, vyjadrilo sa tak 40 percent opýtaných.

"Ľudia chcú mať kvalitnú školu všade za rohom. Kvalitu by mal garantovať štát. To vytvára tlak na to, aby sme sa snažili podporiť všetky školy tak, aby sa dotiahli na úroveň, ktorú ľudia chcú," skonštatoval Dráľ. Ako dodal, viac ako 70 percent respondentov podľa neho chce tiež také financovanie škôl, aby rodičia nemuseli platiť už nič navyše.

Prieskumu, ktorý realizovali na prelome apríla a mája, sa zúčastnili muži i ženy vo veku od 18 do 65 rokov s rôznym vzdelaním i z viacerých miest. Kampaňou Chceme vedieť viac o vzdelávaní na Slovensku vyjadruje občianske združenie Nové školstvo vôľu zintenzívniť verejnú diskusiu o vzdelávaní. Jedným z výsledkom kampane má byť Atlas predstáv o vzdelávaní na Slovensku.