Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Slovenské testy na koronavírus sa dostanú aj do nemocníc AGEL

Ilustračné foto. Foto: TASR - Roman Hanc

Výhodou spolupráce je podľa Pavlikovej nielen dostupnosť slovenských testov spoločnosti, ale aj technická a aplikačná podpora priamo od výrobcov setov.

Bratislava 20. januára (TASR) – Citlivejšie slovenské sety na vyšetrenie ochorenia COVID-19 PCR metódou budú dostupnejšie. Súkromná zdravotnícka sieť AGEL nadviazala spoluprácu so slovenskou spoločnosťou MultiplexDX biochemika zo Slovenskej akadémie vied Pavla Čekana. Testy tak budú k dispozícii v nemocniciach súkromnej siete. TASR o tom informovala Martina Pavliková, hovorkyňa skupiny AGEL SK.

Nové sety na vyšetrenie PCR by mali uvedené do plnej prevádzky od budúceho týždňa. „V januári sme nakúpili prvé PCR diagnostické sety na ochorenie COVID-19 a ďalší typ setov na diagnostiku COVID-19 a chrípky. Tento týždeň ešte bude overenie a validácia testov na našu laboratórnu technológiu,“ vysvetlila postup Elena Gaboňová, riaditeľka laboratórií AGELLAB.

Výhodou spolupráce je podľa Pavlikovej nielen dostupnosť slovenských testov spoločnosti, ale aj technická a aplikačná podpora priamo od výrobcov setov.

Testovať sa na nový koronavírus metódou PCR je aktuálne možné v 11 zdravotníckych zariadeniach siete AGEL na Slovensku, a to v AGEL Clinic Bratislava, v nemocniciach v Komárne, Levice, Zlaté Moravce, Zvolen, Bánovce, Handlová, Levoča, Kežmarok, Krompachy a Košice-Šaca.