Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Slovensko

Slovenské úrady porušovali práva detí, tvrdí ombudsmanka

Jana Dubovcová Foto: TASR/Martin Baumann

Najčastejšie išlo o deti v Česku alebo vo Veľkej Británii. V dôsledku tejto nečinnosti došlo aj k nezvratnému osvojeniu detí v zahraničí.

Bratislava 28. novembra (TASR) - Príslušné slovenské úrady neochraňujú práva dieťaťa, ale naopak, porušujú ich svojou neochotou, nekonaním a nezáujmom oň.

Vyplýva to zo zistení verejnej ochrankyne práv Jany Dubovcovej po preštudovaní takmer stovky spisov o prípadoch maloletých Slovákov, ktorí sa ocitli v cudzine bez starostlivosti svojich rodičov. Najčastejšie išlo o deti v Česku alebo vo Veľkej Británii. V dôsledku tejto nečinnosti došlo aj k nezvratnému osvojeniu detí v zahraničí.

"Tie výsledky mi vyrazili dych. Ja som neočakávala taký stupeň nečinnosti našich orgánov pri takom vážnom záujme, ako je záujem a ochrana záujmu maloletých detí. Podrobne som sa oboznamovala s niektorými údajmi a nechcelo sa mi veriť, že takýmto spôsobom môžu orgány SR, ktoré majú vo svojej náplni ochranu práv detí, postupovať," povedala ombudsmanka Dubovcová.

Vážne nedostatky

Vážne nedostatky sa podľa nej zistili vo fungovaní Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže (CIPC), ministerstva práce, ústredia a úradov práce. V jednom prípade CIPC a ministerstvo podľa nej nekonalo asi dva a pol roka.

Slovenské úrady odmietali vstupovať do súdneho konania a ich správy o šetrení mali významné nedostatky. Problémy boli s prekladmi a o deti v zahraničí sa často slovenské orgány nezaujímali viac ako rok. Na výzvy zahraničných orgánov, úrady odpovedali skôr podráždene a odmietali doplniť údaje, ktoré sa od nich vyžadovali. "Najsmutnejšie je, že dodnes si zrejme tieto úrady neuvedomujú, že si neplnili svoje úlohy dostatočne," podčiarkla právnička kancelárie verejnej ochrankyne práv Janka Milan Laššáková.

Ombudmanka nedostatky ilustrovala na príklade úradu, ktorý evidoval spis o maloletom viac ako rok, avšak začal sa oň zaujímať až po otázkach úradu verejnej ochrankyne práv. V inom prípade sa CIPC v komunikácii s Veľkou Britániou zaujímalo iba o to, či deti chodia do školy a či im vznikol nárok na dávky. "Centrum sa nepýtalo ani na to, kde sa deti nachádzajú, v koho starostlivosti sú, ako žijú, ani aká je starostlivosť o ne. To je niečo, za čo sa musí človek až hanbiť," podčiarkla ombudsmanka.

Personálne obsadenie

Dubovcová v súvislosti so zisteniami hovorí o viacerých opatreniach, ktoré je nevyhnutné prijať. Podľa nej je však otázne, či to bude možné s tými ľuďmi, ktorí v uvedených inštitúciách pracujú teraz. "Budeme vytýkať porušenia, žiadať o nápravu, vyvodenie zodpovednosti a prijatie takých opatrení, aby sa situácia zlepšila a neopakovala," dodala.


Rezort sa zisteniami bude zaoberať

Rezort práce, pod ktorý táto problematika spadá, sa bude zisteniami ombudsmanky zaoberať. Súčasne však upozorňuje, že tejto téme sa venovala aj ministerská kontrola činnosti CIPC v predchádzajúcom období, ktorú nariadil súčasný šéf rezortu práce Ján Richter (Smer-SD). "Momentálne sa čaká na stanovenie termínu prerokovania protokolu a podpísania zápisnice o výsledku kontroly," spresnil hovorca ministerstva Michal Stuška.

Súčasné vedenie rezortu podľa jeho slov od nástupu pristupuje k problému ochrany práv a záujmov slovenských detí s mimoriadnou pozornosťou. Dôkazom toho má byť napríklad zastrešenie činnosti výboru pre deti a mládež v rámci ľudskoprávnej rady vlády. Tá už začala s prípravou Národnej stratégie na ochranu detí pred násilím.