Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Slovensko

Slovenské veľvyslanectvo v Líbyi zostáva naďalej zatvorené

Krajinu diplomaticky pokrýva slovenské veľvyslanectvo v egyptskej Káhire.

Bratislava 20. apríla (TASR) - Slovenský zastupiteľský úrad (ZÚ) v Líbyi zostáva naďalej zatvorený. O evakuácii a dočasnom pozastavení jeho činnosti od 26. februára minulého roka rozhodol bývalý minister zahraničných vecí Mikuláš Dzurinda z bezpečnostných dôvodov. Krajinu diplomaticky pokrýva slovenské veľvyslanectvo v egyptskej Káhire.

Ako pre TASR priblížila riaditeľka tlačového odboru MZV Petra Greksová, jeho otvorenie v sebe zahŕňa viacero aspektov vrátane bezpečnostného.

"Po komplexnom zhodnotení situácie bude prijaté rozhodnutie o termíne obnovenia činnosti ZÚ SR v Tripolise," dodala.

Rezort diplomacie naďalej pozorne monitoruje bezpečnostnú situáciu v krajine, pričom registruje určité pozitívne momenty. "Celkovo je však vývoj naďalej ťažko predvídateľný," upozornila Greksová.

Po minuloročnom zvrhnutí režimu Muammara Kaddáfího prevzala moc Prechodná národná rada (NTC), ktorá však nemá v dispozícii skutočnú armádu. NTC sa teraz zo všetkých síl snaží presvedčiť početné milície, ktoré bojovali proti Kaddáfímu, aby už zložili zbrane a pridali sa k ozbrojeným silám a polícii. V krajine pokračujú miestne konflikty, ktoré môžu rozdeliť Líbyu podľa kmeňových a regionálnych hraníc.