Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Slovenského prezidenta nemôžeme voliť poštou

Na snímke sprava minister spravodlivosti Tomáš Borec, ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská, minister kultúry Marek Maďarič, minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter, podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny a minister vnútra Robert Kaliňák počas výjazdovej 91. schôdzy vlády SR 22. januára 2014 v Šenkviciach. Foto: TASR/Michal Svítok

Hlasovať sa nedá ani elektronicky. Kaliňák sa zatiaľ nechystá elektronické hlasovanie zaviesť, hoci je istý záujem.

Bratislava 22. januára (TASR) - Slovenského prezidenta nemôžeme voliť poštou. Nezmenia to ani volebné kódexy z dielne ministerstva vnútra. "Je tam problém s druhým kolom. Ten časový úsek je veľmi krátky, nedá sa to stihnúť," vysvetlil pre TASR šéf rezortu Robert Kaliňák (Smer-SD). Medzi prvým a druhým kolom prezidentských volieb sú dva týždne.

Hlasovať sa nedá ani elektronicky. Kaliňák sa zatiaľ nechystá elektronické hlasovanie zaviesť, hoci je istý záujem. Nie je však podľa neho natoľko veľký, aby sa oplatilo voľby cez internet zaviesť. "Existuje generácia, ktorá by rada využila voľbu cez internet, ale zatiaľ nie je taká veľká, že to množstvo peňazí, ktoré by sme museli investovať, sa až tak neoplatí. Ak sa ukáže, že 90 percent ľudí bude mať o to záujem, tak my budeme mať určite pripravený hardvér," povedal Kaliňák. Minister sa nazdáva, že Slováci majú ešte stále radšej osobný kontakt a radi vhadzujú hlasovací lístok priamo do volebnej schránky.

Podľa zákona právo voliť prezidenta SR majú slovenskí občania, ktorí v deň voľby dovŕšili 18 rokov. Hlasovať môžu oprávnení voliči s trvalým pobytom na Slovensku, ale aj bez neho. V deň konania voľby však musia byť na Slovensku. Voľbu poštou, hlasovanie na zastupiteľských úradoch či elektronické hlasovanie zákon neupravuje.

Prvé kolo volieb sa na Slovensku uskutoční v sobotu 15. marca. Pokiaľ v ňom ani jeden kandidát nezíska nadpolovičnú väčšinu platných hlasov oprávnených voličov, v sobotu 29. marca sa uskutoční druhé kolo. V ňom sa stretnú dvaja najúspešnejší kandidáti z prvého kola. Zvolený kandidát sa ujíma funkcie prezidenta SR zložením sľubu. Skladať ho bude 15. júna, keď sa skončí funkčné obdobie súčasnej hlave štátu Ivanovi Gašparovičovi.

Oficiálnymi kandidátmi sú premiér Robert Fico (Smer-SD), podnikateľ a filantrop Andrej Kiska, expredseda KDH Ján Čarnogurský, šéf klubu KDH Pavol Hrušovský (KDH, Most-Híd, SDKÚ-DS), poslanec NR SR za SaS Peter Osuský, Jozef Behýl, expolitik Milan Kňažko, nezaradený poslanec NR SR Radoslav Procházka, nominant SMK Gyula Bárdos, Milan Melník, kardiológ Viliam Fischer, Stanislav Martinčko, kandidát KSS Ján Jurišta, primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko a poslankyňa NR SR Helena Mezenská z OĽaNO.