Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Vedci SR a ČR si výročie rozdelenia Československa pripomenú spoločne

Na snímke vchod do areálu Slovenskej akadémie vied (SAV), ilustračná snímka. Foto: TASR/Michal Svítok

Slovenskí aj českí vedci zároveň spoločne koordinujú postoje vo vzťahu k Európskej komisii, a to nielen na úrovni SAV a AV SR, ale aj na úrovni Poľskej a Maďarskej akadémie vied.

Bratislava 28. januára (TASR) - Predstavitelia Slovenskej akadémie vied (SAV) a Akadémie vied Českej republiky (AV ČR) budú na najbližších historických výročiach, ktoré pripadajú na tento rok, pracovať spoločne. Informuje o tom SAV na svojom webe.

"Význam tohto stretnutia je veľký a táto tradícia má už 25 rokov, pretože vznikla hneď po rozdelení Československa. Naše spoločné stretnutia dávajú jasne najavo, že akadémie mali k sebe vždy blízko, veľmi úzko spolupracujú, a to všetko sa odráža aj na množstve projektov, ktoré s AV ČR máme," povedal predseda SAV Pavol Šajgalík. Slovenskí aj českí vedci zároveň spoločne koordinujú postoje vo vzťahu k Európskej komisii, a to nielen na úrovni SAV a AV SR, ale aj na úrovni Poľskej a Maďarskej akadémie vied. "Slovenskí vedci sú pre nás najbližším strategickým partnerom," uviedla predsedníčka AV ČR vied Eva Zažímalová. Dohoda o vzájomnej spolupráci vznikla v roku, kedy si oba štáty pripomínajú sto rokov od založenia samostatného Československa.

"Jedným z najvýznamnejších plánovaných podujatí je konferencia Československo v premenách Európy 20. storočia. Do tohto podujatia sa podarilo zapojiť aj Senát Českej republiky, pretože práve na pôde Parlamentu Českej republiky sa konferencia uskutoční," povedal Miroslav Morovics zo SAV. Ako ďalej uviedol, na príprave podujatia úzko spolupracuje Historický ústav SAV a Historický ústav AV ČR.

Ďalším spoločným podujatím bude výstava k výročiu vzniku Československa, ktorá bude inštalovaná v exteriérových priestoroch Valdštejnskej záhrady v Prahe. "Na jej príprave sa okrem historických ústavov akadémií podieľa aj Slovenské národné múzeum, Vojenský historický ústav a z českej strany obdobné inštitúcie," doplnil Morovics. Výstava sa bude konať v termíne od 1. júla do 21. októbra.

Odborníci z Česka a Slovenska plánujú na jeseň spoločnú prednášku, ktorá bude úzko súvisieť s historickými udalosťami, ktorých okrúhle výročia si v tomto roku pripomíname. Súčasťou podujatia bude aj prezentácia spoločných projektov, na ktorých obe akadémie vied spolupracujú od roku 1993.