Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Slovenskí biskupi pozývajú na slávnosť blahorečenia Titusa Zemana

Ilustračná snímka Foto: FOTO TASR/AP

Na začiatku komunistickej totality tajne previedol dve skupiny bohoslovcov a kňazov do Talianska, aby tam mohli slobodne vykonávať svoje duchovné povolanie.

Bratislava 2. septembra (TASR) - Slovenskí biskupi pozývajú na slávnosť blahorečenia slovenského saleziánskeho kňaza Titusa Zemana, mučeníka z obdobia komunistickej totality, ktoré sa uskutoční 30. septembra v Bratislave-Petržalke na priestranstve pri Kostole Svätej rodiny.

Vyhlásenie Titusa Zemana za blahoslaveného sa udeje počas pontifikálnej svätej omše, ktorú bude v Bratislave slúžiť kardinál Angelo Amato, prefekt Kongregácie pre kauzy svätých. Informuje o tom tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska.

"V týchto dňoch dostávame cenný dar na posilnenie našej viery. Dar, v ktorom sa ukrýva príklad odvahy, rozhodnosti a ochoty na službu blížnym. Týmto darom je pre nás blahorečenie muža, ktorý dokázal, že na Božie povolanie je možné odpovedať aj v ťažkých časoch a za mimoriadne náročných okolností," píšu biskupi v pastierskom liste.

Titusa Zemana v ňom označili, ako mimoriadne horlivého duchovné syna Dona Bosca. Pripomínajú, že na začiatku komunistickej totality tajne previedol dve skupiny bohoslovcov a kňazov do Talianska, aby tam mohli slobodne vykonávať svoje duchovné povolanie. Pri treťom prechode bol spolu s ďalšími zatknutý a po vykonštruovanom procese odsúdený na 25 rokov väzenia. Počas vyšetrovania aj vo väzení bol mučený.

Proces jeho blahorečenia sa začal v roku 2010 a 27. februára 2017 pápež František schválil jeho blahorečenie. "Miestom trvalého uctievania telesných pozostatkov mučeníka dona Titusa Zemana sa potom stane Kostol Sedembolestnej Panny Márie v jeho rodisku, vo Vajnoroch," dopĺňajú biskupi. Blahorečenie znamená, že cirkev umožní kult nového svätca na území diecézy, kde zomrel alebo v rámci rehole, ktorej bol členom.

Don Titus Zeman (1915-1969) bol saleziánsky kňaz, ktorý počas komunistického režimu v Československu organizoval výpravy, aby viac ako 40 mladých saleziánov mohlo dokončiť svoje štúdiá v zahraničí. Ale počas tretej výpravy dona Zemana spolu s ďalšími chytili a zatkli. Podstúpil potom náročný súdny proces, v ktorom mu hrozil trest smrti. Dňa 22. februára 1952 bol nakoniec odsúdený na 25 rokov väzenia. Don Titus Zeman bol prepustený po 13 rokoch 10. marca 1964. Utrpenie spôsobené dlhým pobytom vo väzení malo za následok, že zomrel päť rokov po prepustení, 8. januára 1969.