Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Slovenskí dozorcovia majú k dispozícii 144 psov

Ilustračné foto. Foto: TASR

Z toho 70 v rámci klasickej kynológie (všestranný a obranár), 53 v rámci špeciálnej kynológie (omamné a psychotropné látky, výbušniny) a 21 je v súčasnosti zaradených do výcviku.

Bratislava 4. augusta (TASR) - V súčasnosti má Zbor väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) k dispozícii 144 služobných psov. Z toho 70 v rámci klasickej kynológie (všestranný a obranár), 53 v rámci špeciálnej kynológie (omamné a psychotropné látky, výbušniny) a 21 je v súčasnosti zaradených do výcviku.

"Komplexne služobnú kynológiu v rámci celého zboru, vrátane výcviku, kontroly a jej priameho výkonu zabezpečuje celkovo 117 príslušníkov zboru," uviedol dnes pre TASR riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa ZVJS Adrián Baláž.

Služobné psy ZVJS vyhľadávali v minulom roku v slovenských väzeniach najmä drogy a výbušniny. Vyplýva to z ročenky ZVJS za rok 2016. "Medzi hlavné úlohy služobnej kynológie zboru patrí najmä zvyšovanie účinnosti bezpečnostného systému zboru, ochrana a stráženie objektov zboru, zaistenie bezpečnosti pri eskortách, bezpečnosti pri protiprávnom konaní obvinených, odsúdených alebo iných osôb, vyhľadávanie omamných a psychotropných látok a nástražných a výbušných systémov," uviedol Baláž.

Z ročenky ZVJS zase vyplýva, že omamné a psychotropné látky vyhľadávali služobnými psami vo všetkých väzenských ústavoch zboru, a to v 354.259 kusoch korešpondencie, v 30.339 kusoch batožiny, v 15.539 balíkoch, v 2206 vozidlách, v 13.661 celách a miestnostiach a 21.510-krát v odevných zvrškoch a osobných veciach obvinených a odsúdených.