Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Slovenskí europoslanci ocenili správu o posilnení boja proti rakovine

Kombo snímka. Foto: TASR

Aj Michal Wiezik uviedol, že nerovnosti pre pacientov s rakovinou v EÚ pretrvávajú. Aj preto, že východné krajiny Európskej únie, medzi nimi aj Slovensko, zaostávajú v kvalite zdravotného systému.

Brusel/Štrasburg 17. februára (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) schválili správu, ktorá má posilniť boj proti rakovine, vypracovať koordinovanú stratégiu a podporiť výskum, vývoj a cezhraničnú spoluprácu pri klinických skúšaniach a liečbe pacientov. Za túto správu hlasovala v stredu večer väčšina slovenských europoslancov. TASR prináša ich vyjadrenia k tejto téme.

Peter Pollák (OĽaNO) povedal, že sám toto zákerné ochorenie prekonal a vie, aká je dôležitá skorá diagnostika a rýchla a účinná liečba, ktorá bola dlhodobo na Slovensku zanedbávaná aj z dôvodu neefektívneho hospodárenia v zdravotníctve.

"Je neakceptovateľné, že prístup k diagnostike, ako aj k samotnej liečbe je v členských krajinách Európskej únie nerovný. Nemôže sa stať, aby sa onkologický pacient na Slovensku musel niekedy pre chorobu zadlžiť a hľadať odbornú pomoc v zahraničí," odkázal poslanec.
Na archívnej snímke z 18. júna 2021 europoslanec Peter Pollák (OĽaNO) počas rokovania 32. schôdze NRSR v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian

Monika Beňová (Smer-SD) pripomenula, že európska pobočka Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) oznámila, že pandémia koronavírusu má katastrofálny dosah na boj s rakovinou.

"V mnohých krajinách, vrátane Slovenska, sa takmer úplne zastavila včasná diagnostika onkologických ochorení. Skríningy často zasiahnutých orgánov a rizikových skupín obyvateľstva sa u nás v uplynulých dvoch rokoch takmer vôbec nevykonávali," upozornila.
Na archívnej snímke z 3. mája 2019 eurposlankyňa Monika Beňová počas rozhovoru pre TASR v Štrasburgu.
Foto: TASR Michal Svítok

Európsky plán boja proti rakovine sa podľa nej stal dôležitou súčasťou vznikajúcej zdravotnej únie, lebo definuje kľúčové oblasti, ktorými sú prevencia, včasné odhaľovanie, diagnóza a liečba, ako aj zlepšenie kvality života onkologických pacientov. Upozornila však na nedostatok potrebných liekov v niektorých krajinách.

"Na Slovensku chýbajú najmä nové, inovatívne lieky. Ich nedostatok je chybou súčasnej vládnej garnitúry, ktorá tak priamo zanedbáva prístup pacientov k modernej liečbe," skonštatovala.

Lucia Ďuriš Nicholsonová (nezávislá) ocenila, že plány na boj proti rakovine sa v poslednom období zintenzívnili aj vďaka plánu, ktorý eurokomisia predstavila vlani. Tvrdí, že zintenzívnenie snáh v tomto smere je viac ako opodstatnené, keďže rakovina je druhou najčastejšou príčinou úmrtia v Európe po kardiovaskulárnych chorobách a ročne jej, žiaľ, podľahne až 1,3 milióna ľudí vrátane 6000 detí a mladých ľudí.

"Bojový plán máme na papieri, treba ho však pretaviť do reality. To sa deje pomaly, svedčí o tom aj nízka informovanosť zdravotníckych pracovníkov, s ktorými som mala možnosť sa rozprávať o tejto iniciatíve," uviedla.
Lucia Ďuriš Nicholsonová, foto z archívu.
Foto: TASR - Martin Baumann

Podľa jej slov správa Osobitného výboru EP pre boj proti rakovine (BECA) sa snaží byť "budíčkom" a výzvou na konkrétne kroky. Dodala, že je nevyhnutné riešiť všetky aspekty tohto ochorenia – od lepšej a dôraznejšej prevencie a informovanosti o rizikových faktoroch, skríningu, diagnostiky a modernej liečby, a to aj pre pacientov so zriedkavými druhmi rakoviny, až po starostlivosť zameranú na pacienta a prístup založený na právach vrátane práva na zabudnutie, ktorý uľahčí návrat do normálneho života približne 12 miliónom ľuďom, ktorí rakovinu porazili.

Vyslovila sa za riešenie dlhodobej nerovnosti v prístupe ku kvalitnej zdravotnej starostlivosti, pretože rozdiely v miere prežitia rakoviny v členských štátoch EÚ presahujú 25 percent. "Je nemysliteľné, aby o živote pacienta mohlo rozhodnúť iba to, v ktorom štáte žije," upozornila.

Aj Michal Wiezik (PS) uviedol, že nerovnosti pre pacientov s rakovinou v EÚ pretrvávajú. Aj preto, že východné krajiny Európskej únie, medzi nimi aj Slovensko, zaostávajú v kvalite zdravotného systému. Cieľom je medzi iným aj uľahčenie prístupu k cezhraničnej zdravotnej starostlivosti a zabezpečenie spravodlivého prístupu k inovatívnej liečbe vďaka ambicióznemu a nezávislému európskemu výskumu.
Na archívnej snímke zo 7. decembra 2021 europoslanec Michal Wiezik počas diskusie v TASR TV ku Konferencii o budúcnosti Európy (CoFoE) v Bratislave.
Foto: TASR - Jaroslav Novák

"Stále platí, že prevencia je najlepším liekom. Preto budú zásadnou súčasťou našich návrhov aj legislatívne opatrenia a odporúčania členským štátom, aby podporovali zdravší životný štýl a znižovanie vonkajších zdravotných rizík," opísal Wiezik situáciu.

spravodajca TASR Jaromír Novak