Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Slovenskí europoslanci privítali summit šéfov parlamentov v Bratislave

Predseda parlamentu Andrej Danko privítal časť slovenských europoslancov v Národnej rade SR. Na snímke sprava Branislav Škripek, Eduard Kukan, Miroslav Mikolášik, Ivan Štefanec, Anna Záborská, Monika Flašíková Beňová, Vladimír Maňka, Monika Smolková. Bratislava, 31. marca 2017. Foto: FOTO TASR - Michal Svítok

Anna Záborská, ktorá je v europarmente predsedníčkou delegácie slovenských poslancov v skupine Európskej ľudovej strany, uviedla, že Lisabonská zmluva posilnila postavenie národných parlamentov.

Brusel/Bratislava 21. apríla (TASR) - V prospech užšej spolupráce medzi národnými parlamentmi v EÚ sa pred summitom šéfov legislatívnych zborov Únie s predsedom Európskeho parlamentu (EP) Antoniom Tajanim v Bratislave (22.-23.4.) vyslovili aj slovenskí europoslanci.

Anna Záborská (KDH), ktorá je v EP predsedníčkou šesťčlennej delegácie slovenských poslancov v skupine Európskej ľudovej strany, uviedla pre TASR, že bratislavské stretnutie treba vidieť v širších súvislostiach, lebo Lisabonská zmluva posilnila postavenie národných parlamentov, ktoré môžu priamo vstupovať do tvorby európskych zákonov. Môžu dokonca blokovať nové návrhy, pokiaľ podľa nich nepatria do kompetencie EÚ.

"Aj spolupráca na úrovni parlamentných výborov pre európske záležitosti je už dnes samozrejmosťou. No zároveň vidíme, že v prebiehajúcej diskusii o budúcnosti Európy sa stále viac hovorí o tom, že právomoci aj zodpovednosť národných parlamentov by sa mali ďalej rozšíriť. Preto vítam snahu predsedu Národnej rady (SR) aktívne vstupovať do týchto procesov aj na najvyššej úrovni, čo potvrdzuje aj účasť predsedu EP Tajaniho. Zo skúsenosti viem, že dobré osobné vzťahy dokážu veľmi pomôcť pri presadzovaní vlastných návrhov a pripomienok," skonštatovala Záborská.

Podľa europoslanca Ivana Štefanca (KDH) je každá diskusia o budúcnosti EÚ dôležitá, o to viac, keď sa odohráva medzi predsedami parlamentov, ktoré priamo reprezentujú vôľu občanov.

"Pri rozhodovaní o budúcnosti EÚ bude kľúčové, aby konečná podoba jej fungovania čo najviac odzrkadľovala želania a záujmy ľudí. Osobne som za väčšiu a intenzívnejšiu spoluprácu medzi zákonodarnými telesami členských štátov a Európskym parlamentom. Európska politika by sa mala približovať k národnej a Kresťanskodemokratické hnutie chce k tomu prispieť aj konferenciou o budúcnosti EÚ, ktorú organizujeme v pondelok v Bratislave a na ktorej vystúpi aj predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani," uviedol Štefanec.

Poslanec Vladimír Maňka (Smer-SD), ktorý v EP zastáva funkciu kvestora a je vedúcim štvorčlenného klubu slovenských socialistov (S&D), uviedol, že spolupráca národných parlamentov s EP je pre obyvateľov EÚ kľúčová pri hľadaní spoločných riešení lepšej budúcnosti či v rôznych krízových situáciách.

"Táto spolupráca je dôležitá aj pri príprave a schvaľovaní konkrétnych rozhodnutí, ktoré sa dotýkajú každodenného života našich obyvateľov. K obyvateľom EÚ sa často dostávajú skreslené informácie, ktoré pramenia aj z rozdielnej úrovne informovanosti medzi národnými a európskymi politikmi. Takýto stav nahráva populistom, ktorých je aj na Slovensku dosť," upozornil Maňka.

Spresnil, že "zavzdušnení" ľudia si pod vplyvom nepravdivých informácií vytvárajú názor, ktorý je vzdialený od reality. Následne títo ľudia vytvoria nátlak na svojich politikov a mnohí z nich, v strachu o svoju kariéru, radšej prijmú chybné riešenia. Podľa Maňku nedorozumeniam treba predchádzať a práve úzka spolupráca národných a európskych politikov je tou najlepšou cestou pre lepšiu budúcnosť našich obyvateľov.

Europoslankyňa Jana Žitňanská (NOVA) patrí medzi troch slovenských členov parlamentnej frakcie Európski konzervatívci a reformisti (ECR). Pre TASR uviedla, že stretnutia, ako to v Bratislave, sú veľmi dôležité.

"Väčšina politickej reprezentácie krajín EÚ presadzuje užšiu spoluprácu medzi národnými parlamentmi a bruselskými politikmi. Je dôležité, aby mali obe strany možnosť diskutovať, vymieňať si názory, vysvetľovať svoje postoje. Zvlášť ak sa to týka takej dôležitej otázky, ako je bezpečnosť Európanov," skonštatovala.