Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Slovenskí europoslanci: Smrť Chovanca si žiada spravodlivé vyriešenie

Na archívnej snímke europoslanec Ivan Štefanec. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Jozef Chovanec zomrel pred šiestimi rokmi v belgickej nemocnici po policajnom zásahu na letisku Charleroi, ktorý nasledoval po jeho násilnom správaní sa voči personálu na palube lietadla.

Brusel 27. marca (TASR) - Skupina ôsmich slovenských poslancov Európskeho parlamentu (EP) v stredu zaslala list na adresu Európskej komisie, v ktorom vyjadrila znepokojenie nad rozhodnutím belgického vyšetrovacieho súdu, ktorý odložil rozhodnutie o trestnom stíhaní 31 podozrivých osôb v prípade smrti Jozefa Chovanca. Informuje o tom spravodajca TASR.

Iniciátorom listu je europoslanec Ivan Štefanec (KDH), vedúci slovenskej delegácie Európskej ľudovej strany (EPP) v europarlamente, ktorému sa podarilo zozbierať podporné podpisy ďalších siedmich poslancov z rôznych politických frakcií.

Pod výzvu pre eurokomisára pre spravodlivosť Didiera Reyndersa sa podpísali aj Vladimír Bilčík (nezávislý/EPP), Lucia Ďuriš Nicholsonová (nezávislá/RE), Eugen Jurzyca (SaS/ECR), Miriam Lexmann (KDH/EPP), Jozef Mihál (nezávislý/RE), Peter Pollák (hnutie Slovensko/EPP) a Katarína Roth Neveďalová (Smer-SD/nezaradená).

"Vyšetrovanie trvá už šiesty rok a táto situácia sa dotýka nielen Slovenska a Belgicka, ale aj Európskej únie. Uvedomujeme si subsidiaritu vo veciach spravodlivosti v národných štátoch, ale zároveň sme presvedčení, že aj európskym inštitúciám musí záležať na spravodlivosti v EÚ. Je preto dôležité túto smutnú vec opätovne pripomenúť a vyslať spoločný signál o našom pretrvávajúcom záujme o spravodlivé vyriešenie prípadu," uvádza sa v spoločnom liste, ktorý pripravil Štefanec.

Jozef Chovanec zomrel pred šiestimi rokmi v belgickej nemocnici po policajnom zásahu na letisku Charleroi, ktorý nasledoval po jeho násilnom správaní sa voči personálu na palube lietadla. V auguste 2020 unikli videozáznamy z policajnej cely, na ktorých je vidieť, ako zadržaný Chovanec búcha hlavou o dvere a krváca. Následne sa ho policajti pokúšajú násilím upokojiť, tvár má zakrytú dekou, policajti sa smejú a jedna policajtka dvíha ruku v podobe nacistického pozdravu.

Tlačová agentúra Belga v pondelok s odvolaním sa na právnika spomínanej policajtky informovala, že rozhodnutie vyšetrovacieho súdu o začatí stíhania policajtov a ďalších zúčastnených osôb bolo odložené na neurčito. Neskôr prokuratúra v Charleroi oznámila, že vyšetrovací súd má rozhodnúť 3. júna. Prokuratúra je za zrušenie obvinení, zatiaľ čo civilná strana žiada o postúpenie veci trestnému súdu.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)