Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Slovenskí europoslanci zaujali voči Turecku tvrdý postoj

Anna Záborská Foto: TASR/Jozef Ďurník

Záborská aj Žitňanská považujú Turecko za nedôveryhodného partnera, ktorého by v Európskej únii nechceli.

Brusel 29. augusta (TASR) - Ak by sa teraz hlasovalo o členstve Turecka v Európskej únii, nepodporili by sme ho, vyhlásili dnes slovenské poslankyne Európskeho parlamentu Anna Záborská (KDH) a Jana Žitňanská (NOVA). Politická situácia v tomto štáte znepokojuje aj ich kolegov z EP Vladimíra Maňku (Smer-SD) a Pála Csákyho (SMK). V otázke zrušenia vízovej povinnosti pre Turecko nebudú nijaké ústupky, zhodli sa europoslanci Eduard Kukan (SDKÚ-DS) a Boris Zala (Smer-SD).

Záborská aj Žitňanská považujú Turecko za nedôveryhodného partnera, ktorého by v Európskej únii nechceli. Podľa Žitňanskej si členstvo Ankary v EÚ navyše nepraje ani väčšina Európanov, ani väčšina Turkov. Migračnú dohodu, ktorú uzavrela Únia s Ankarou, považuje len za kupovanie času.

Europoslanec Eduard Kukan uznal, že táto dohoda veľmi výrazne znížila množstvo migrantov, ktorí prúdia do Európy. Pri uzatváraní dohody EÚ Turecku sľúbila, že ak splní 72 podmienok, zruší mu vízovú povinnosť.

Jednou z podmienok, ktorú Ankara doteraz nesplnila, je zmena protiteristickej legislatívy. Na začiatku septembra turecký premiér Binali Yildirim vyhlásil, že Turecko svoje zákony v tejto oblasti nezmení. Napriek tomu očakáva zrušenie vízovej povinnosti, v opačnom prípade pohrozil, že Ankara migračnú dohodu prestane dodržiavať.

Na otázku TASR, či si vie predstaviť nejaké ústupky v otázke zrušenia víz pre Turecko, Kukan odpovedal jednoznačne – neustúpime. Boris Zala dodal, že tento názor zastávajú dve najväčšie skupiny v EP, a to Európska ľudová strana aj Progresívna aliancia socialistov a demokratov.