Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Slovenskí hasiči cestou na cvičenie v Moldavsku pomáhali pri nehode

Ilustračná snímka. Foto: TASR Lukáš Grinaj

Slovenskí hasiči z modulu HCP a jednotky CBRN majú za sebou prvý deň medzinárodného poľného cvičenia, uviedla hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

Bratislava 13. júla (TASR) - Slovenskí hasiči počas cesty na medzinárodné cvičenie pomáhali v Moldavsku pri dopravnej nehode, ktorej boli svedkami. "Účastníkom nehody poskytli predlekársku prvú pomoc, informovali miestne záchranné zložky, počkali na ich príchod a následne pokračovali v ceste na cvičenie," priblížila hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Katarína Križanová.

Doplnila, že slovenskí hasiči z modulu HCP a jednotky CBRN majú za sebou prvý deň medzinárodného poľného cvičenia. "V prvý deň cvičenia bolo desať členov modulu HCP vyslaných na odčerpanie jedného metra vody z hrádze, kde sa podľa scenára nachádzal autobus s tromi usmrtenými osobami. Úlohou modulu bolo znížiť hladinu vody tak, aby sa k autobusu mohli dostať ostatné zasahujúce tímy," podotkla.

Hasiči z jednotky CBRN boli v rámci cvičenia nasadení na zastavenie dvoch únikov nebezpečných látok z dvoch nádrží s výškou približne päť metrov a šírkou dva metre v miestnom závode. "Zasahujúci slovenský tím úniky nebezpečných látok zastavil a príslušníci sa následne presunuli do dekontaminačného priestoru. Druhou úlohou slovenských hasičov bolo pomôcť ukrajinskému CBRN tímu personálom a vybavením pri ďalšom úniku nebezpečných látok," dodala hovorkyňa s tým, že slovenský tím spolu s ostatnými medzinárodnými tímami bude v cvičení pokračovať aj počas štvrtka.