Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Slovenskí Maďari nechcú, aby ústava delila občanov

Ilustračné foto Foto: TASR

Je to podľa nich nevyhnutnou podmienkou slobody a rovnosti Maďarov na Slovensku.

Bratislava 24. septembra (TASR) - Slovenskí Maďari chcú zmenu Ústavy SR. Základný dokument štátu by mal podľa nich postaviť národnostné menšiny na rovnakú úroveň s väčšinovým národom aj z národnostného aspektu. Je to podľa nich nevyhnutnou podmienkou slobody a rovnosti Maďarov na Slovensku.

"Text súčasnej ústavy rozdeľuje občanov krajiny na štátotvorných a iných," píše sa v dokumente Základné podmienky prežitia a rozvoja Maďarov na Slovensku, ktorý dnes podpísal Most-Híd, SMK a Okrúhly stôl Maďarov žijúcich na Slovensku.

Podľa signatárov dokumentu je potrebné, aby ústava na základe národnej príslušnosti nerozdeľovala občanov na prvoradých a druhoradých. "Ale aby jednoznačným vyhlásením rovnosti rôznych etnických skupín posilnila právne, politické, inštitucionálne, kultúrne a morálne rámce slobody a rovnosti," zdôrazňujú v materiáli.

Rovnako v ňom poukazujú, že "pre Slovensko by bolo z viacerých aspektov výhodné, keby inakosť tunajších Maďarov vnímalo ako hodnotu, možnosť, ktorú treba využiť, a nie ako prekážku, ktorú treba zdolať". Nazdávajú sa tiež, "že treba vytvoriť ovzdušie, v ktorom národná inakosť nie je nevýhoda, ale uznávaná hodnota".

Dokument Základné podmienky prežitia a rozvoja Maďarov na Slovensku je podľa jeho signatárov súhrnom hodnôt a nástrojov, ktoré znamenajú garanciu na prežitie, zachovanie maďarskej komunity na Slovensku. "Je to pomenovanie podmienok, ktoré sú vhodné na rozvoj maďarskej menšiny na Slovensku," povedal hovorca okrúhleho stola Géza Tokár. Materiál vznikol v reakcii na výsledky sčítania ľudu, ktoré podľa zástupcov maďarskej menšiny nie sú veľmi dobré.