Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Slovenskí a maďarskí potápači precvičovali trhacie práce pod vodou

Vojenskí potápači Ozbrojených síl SR a Maďarských obranných síl počas spoločného medzinárodného letného výcviku Foto: Teraz.sk/MO SR

Praktický výcvik v potápaní mal nielen zdokonaliť potápačské zručnosti cvičiacich, ale ich aj pripraviť na prípadnú nutnosť ničenia lodí a tiež objektov a stavieb na vodnej prekážke

Bratislava 24. júna (TASR) - Vojenskí potápači Ozbrojených síl SR a Maďarských obranných síl absolvovali tento týždeň spoločný medzinárodný letný výcvik v Ženijnom prápore Sereď a na jazere Čierna voda. Výcvik bol zameraný na trhacie práce pod vodou. Spôsobilosti pod vodou si precvičovalo 15 slovenských a deväť maďarských vojakov.

"Spôsobilosti a zručnosti slovenských vojenských potápačov sú na špičkovej úrovni. Sme variabilní a dokážeme plniť široké spektrum úloh – od prieskumných cez infiltračné až po trhacie práce. Počas tohto výcviku sme sa zamerali na odstraňovanie nevýbušných zátarás pod vodou, akými sú napríklad betónové ihlany,“ vysvetlil Michal Ščepko zo Ženijného práporu Sereď.

Medzinárodná spolupráca je dôležitá pre obe strany. „Výcvik so slovenskými potápačmi vytvára pre nás podmienky na to, aby sme výrazne posunuli kvalitu spôsobilostí našich vojenských potápačov,“ uviedol veliteľ skupiny maďarských potápačov László Bagi najmä v súvislosti s praktickým cvičením.

Praktický výcvik v potápaní mal nielen zdokonaliť potápačské zručnosti cvičiacich, ale ich aj pripraviť na prípadnú nutnosť ničenia lodí a tiež objektov a stavieb na vodnej prekážke. Vojaci museli zladiť spoločné postupy, aby boli schopní dokonale sa orientovať v sťažených podmienkach.

TASR o tom informovala hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková.