Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Slovenskí policajti budú opäť hliadkovať na macedónskej hranici

Na archívnej snímke vpravo minister vnútra Robert Kaliňák počas vyslania policajtov do Maďarska. Foto: TASR Martin Baumann

Tento rok je to posledné vyslanie v rámci bilaterálnej dohody medzi Slovenskou republikou a Macedónskom.

Bratislava 16. novembra (TASR) – Slovenskí policajti v stredu (15.11.) odcestovali do mesta Gevgelija na hraničný priechod Bogorodica v Macedónsku. Tento rok je to posledné vyslanie v rámci bilaterálnej dohody medzi Slovenskou republikou a Macedónskom. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru (PPZ) Denisa Baloghová.

Službu bude vykonávať 15 policajtov výkonom hliadkovej služby na hranici na základe memoranda medzi Slovenskou republikou a Macedónskou republikou, podpísaného 5. októbra 2009. Kolegov v stredu odprevadil zástupca riaditeľa Úradu hraničnej a cudzineckej polície PPZ Robert Gucký, uviedla Baloghová.

Podľa jej slov pôjde o výkon hraničného dozoru v spoločných zmiešaných hliadkach s príslušníkmi macedónskej polície, ako aj s policajnými príslušníkmi z Maďarska, Poľska, Slovinska a iných krajín. Slúžiť budú v uniformách a používať služobné vozidlá s označením polícia.

Ako uviedla hovorkyňa, veliteľ kontingentu Peter Filipjak z Úradu hraničnej a cudzineckej polície PPZ aj väčšia časť policajtov už majú skúsenosti z predchádzajúcich vyslaní. Všetci nominovaní policajti sú zaradení do personálnej databázy zahraničnej jednotky PZ a prešli výberovým konaním. Pozostával z písomného testu a osobného pohovoru v anglickom jazyku, základnom komunikačnom nástroji v krajinách vyslania.

"Do Macedónska bolo tento rok vrátane súčasného kontingentu vyslaných 110 policajtov. Celkovo bolo vyslaných 240 policajtov zaradených v databáze, z toho 155 policajtov na základe bilaterálnych dohôd na územie Macedónska a Srbska a 85 policajtov bolo vyslaných na spoločné operácie pod záštitou agentúry Frontex najmä do krajín postihnutých silnou migračnou krízou, ako sú Grécko, Taliansko, ale aj do krajín, ako je Španielsko, Maďarsko, Poľsko, Francúzsko či Ukrajina," spresnila Baloghová.

Slovenská republika sa na bilaterálnych rokovaniach s agentúrou Frontex zaviazala v priebehu roku 2018 opäť vysielať policajtov z databázy na spoločné operácie. Predpokladá sa vyslanie približne 100 policajtov a bolo dohodnuté pokračovanie vyslaní na základe bilaterálnych dohôd do Macedónska a Srbska, dodala hovorkyňa.