Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Slovenskí policajti odišli chrániť srbsko-macedónsku hranicu

Na ilustračnej foto slovenskí vojaci. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Minister Kaliňák novú misiu označil za súčasť snáh SR ako predsedajúceho štátu v Rade Európskej únie ísť príkladom pri dôslednej ochrane vonkajších hraníc EÚ.

Bratislava 24. októbra (TASR) - Pätnásť príslušníkov Policajného zboru (PZ) bolo dnes ráno vyslaných do Srbska, kde budú pomáhať chrániť srbsko-macedónsku hranicu. Pred odchodom na misiu ich prišiel podporiť podpredseda vlády a minister vnútra SR Robert Kaliňák (Smer-SD).

Novú misiu označil za súčasť snáh SR ako predsedajúceho štátu v Rade Európskej únie ísť príkladom pri dôslednej ochrane vonkajších hraníc EÚ. "Verím, že aj táto pomoc opätovne prispeje k zlepšeniu bezpečnostnej situácie, ktorá je aj vďaka prijatým opatreniam výrazne lepšia ako v minulom roku," uviedol Kaliňák.

Pripomenul, že v priebehu posledného roka vyslala SR na ochranu vonkajších hraníc EÚ už viac ako 300 policajtov. "V porovnaní s inými krajinami je tento náš príspevok jeden z najvyšších," upozornil Kaliňák s tým, že práve takáto forma je ukážkou flexibilnej a efektívnej solidarity, ktorou Slovensko chce prispieť k ochrane Európy.

Policajti odchádzajú do Srbska na základe bilaterálnej dohody s touto krajinou, pričom následne by malo dôjsť k dvom ďalším rotáciám. Dokopy tak na hraniciach so Srbskom bude operovať 45 slovenských policajtov.

Vyslanie policajtov je prejavom solidarity Slovenska s krajinami, ktoré sú postihnuté migračnou krízou. V minulosti už SR vyslala policajtov na pomoc partnerom v Macedónsku, Maďarsku, Slovinsku a aktuálne pomáhajú aj v Bulharsku.