Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Slovenskí samaritáni budú pomáhať obyvateľom Filipín

Na snímke sprava prezident Asociácie samaritánov Slovenskej republiky Marcel Sedlačko, členka Asociácie samaritánov Slovenskej republiky Dana Spišiaková a člen Asociácie samaritánov Slovenskej republiky Tomáš Dovjak Foto: TASR/Oliver Ondráš

Sídlo samaritánov je v provincii Cebu, konkrétne v Bogo City, kde by mali vystriedať izraelský tím a spolupracovať s nemeckými kolegami.

Poprad 19. novembra (TASR) - Asociácia samaritánov Slovenskej republiky (ASSR) v rámci svojich záchranných a humanitárnych činností organizuje pomoc postihnutým obyvateľom Filipín.

V tejto krajine má ASSR momentálne zastúpenie v podobe jej predsedníčky Renáty Penazzi, ktorá je členkou prieskumného tímu slovenských a rakúskych samaritánov a aktuálne sa pohybuje v postihnutých oblastiach. Ako dnes na tlačovej konferencii v Poprade informovali zástupcovia ASSR, vo štvrtok 21. novembra by do postihnutej oblasti mal odísť osemčlenný tím zložený z rakúskych a slovenských samaritánov.

"Mali by sme po príchode zabezpečovať predovšetkým primárnu zdravotnú starostlivosť vo forme stacionárnej alebo mobilnej zdravotníckej jednotky, plánovaný návrat je 1. decembra," informoval jeden z členov ASSR Marcel Sedlačko s tým, že najväčší problém na Filipínach je predovšetkým s transportom. Prvou úlohou slovensko-rakúskeho tímu po príchode do postihnutej oblasti bude stretnúť sa s prieskumným tímom, ktorý na Filipíny odišiel ešte 14. novembra. Ten má za úlohu identifikovať aktuálne potreby postihnutého obyvateľstva, možnosti nasadenia zdravotníckeho samaritánskeho tímu a tiež nasadenie tímu pre prípravu pitnej vody.

"Situácia je tu pomerne pokojná, ľudia sú k nám veľmi milí a veľmi vítajú našu pomoc. Najväčšie problémy sú tu momentálne s dodávkou jedla a pitnej vody, tiež s výživou detí a starých ľudí," priblížila aktuálnu situáciu na Filipínach Penazzi s tým, že ubytovanie pre samaritánsky tím je už zabezpečené. Sídlo samaritánov je v provincii Cebu, konkrétne v Bogo City, kde by mali vystriedať izraelský tím a spolupracovať s nemeckými kolegami.

Zážitky plné emócií

Na snímke znak slovenského tímu samaritánov prišitý na bunde prezidenta Asociácie samaritánov Slovenskej republiky Marcela Sedlačka
Foto: TASR/Oliver Ondráš
"Najemotívnejším zážitkom je každý jeden rozhovor s ľuďmi, ktorí stratili strechu nad hlavou a sú úplne odkázaní na pomoc druhých. Nedávno som sa rozprávala s pánom, ktorý sa vracal s taškou vecí a vravel, že toto má na pár dní a nevie, čo bude ďalej. Takýchto ľudí je tu strašne veľa," dodala Penazzi. Bezpečnostná situácia je podľa nej v lokalite pokojná, prieskumný tím pracuje od rána do večera na zabezpečení základných podmienok na prácu ďalšieho tímu.

"Berieme osobné vybavenie a zdravotnícky batoh pre naše potreby, zdravotnícky materiál a lieky pre náš tím a v Rakúsku by sme mali dobaliť ďalšie medicínske vybavenie a vybavenie na samostatné prežitie, pretože absolútnou prioritou je sebestačnosť," zdôraznil Sedlačko, ktorý v roku 2010 pomáhal aj po katastrofe na Haiti.

Tajfún zasiahol Filipíny 8. novembra, postihol štyri milióny obyvateľov v 36 provinciách a pripravil o život niekoľko tisíc ľudí.