Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Slovenskí študenti sa zúčastnili na simulácii rokovaní Rady EÚ

Ilustračná snímka. Foto: TASR

V slovenskej delegácii vystupovala Sofia Šillerová z Univerzity Komenského v Bratislave ako predsedníčka vlády a vedúca celej delegácie.

Bratislava 16. apríla (TASR) - Generálny sekretariát Rady Európskej únie (EÚ) zorganizoval počas apríla simulácie rokovaní študentmi z členských krajín (ConSIMium). Zúčastnili sa na nich aj šiesti slovenskí študenti. Na Slovensku bola partnerom projektu Slovenská rektorská konferencia (SRK), ktorá o tom TASR informovala.

Študentskí delegáti a národní koordinátori z členských krajín EÚ mali príležitosť zažiť na vlastnej koži rokovania predsedov vlád, veľvyslancov, ministrov a expertov alebo si vyskúšať úlohu novinárov na pôde Rady EÚ. Simulácie rokovaní sa tematicky venovali digitálnej tranzícii, umelej inteligencii a kybernetickej bezpečnosti.

V slovenskej delegácii vystupovala Sofia Šillerová z Univerzity Komenského v Bratislave ako predsedníčka vlády a vedúca celej delegácie. Jej úlohou bolo vystúpiť v úvodnom príhovore k novinárom, v slovenskej delegácii bola novinárkou Dominika Lendacká z Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici.

Nasledovala účasť slovenského zástupcu na simulácii rokovania Európskej rady. Funkcia ministra pripadla Ivanovi Vu Nhu z Trnavskej univerzity v Trnave. Národní experti Samuel Olach z Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre a Radoslav Heriban zo Slovenskej zdravotníckej univerzity v Bratislave sa zúčastnili na rokovaní tzv. Working parties. Veľvyslancom bol Radovan Kopál z Ekonomickej univerzity v Bratislave, jeho úlohou bolo informovať ministra o pokroku a vývoji rokovaní a zúčastniť sa na rokovaní Coreper (Výbor stálych predstaviteľov vlád členských štátov pri EÚ).

Študentov sprevádzal národný koordinátor Vladimír Müller z Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici.

Slovenskí študenti sa stretli ešte pred simuláciou s pracovníkmi Stáleho zastúpenia SR pri Európskej komisii v Bruseli, ktorí im pomohli zorientovať sa v problematike.