Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Slovenskí umelci vystavujú v Izraeli maľby k 30. výročiu vzťahov

Slovenský inštitút v Jeruzaleme pripravil pri príležitosti 30. výročia bilaterálnych vzťahov medzi Slovenskou republikou a Izraelom projekt "HOLY CITY" (Sväté mesto). Foto: Slovenský inštitút v Jeruzaleme

Výtvarníci tvorili priamo v inštitúte v Jeruzaleme počas mesačnej umeleckej rezidencie.

Jeruzalem 17. júla (TASR) - Slovenský inštitút v Jeruzaleme pripravil pri príležitosti 30. výročia bilaterálnych vzťahov medzi Slovenskou republikou a Izraelom projekt "HOLY CITY" (Sväté mesto). Na projekte, ktorý je už niekoľko dní súčasťou stálej expozície Slovenského inštitútu v Jeruzaleme, sa podieľali slovenskí výtvarníci Matúš Maťátko a Filip Sabol. Pre inštitút vytvorili šesť veľkorozmerných malieb, ktoré sú vystavené vo výklade inštitútu. Pre TASR to v pondelok uviedol riaditeľ Slovenského inštitútu v Jeruzaleme Jakub Urik.

Maľby symbolizujú kultúrny a náboženský kontext oboch krajín. "V každom obraze je spoločným menovateľom ruka v rôznych gestách, ktorá komunikuje s objektmi - atribútmi v pozadí, aj popredí, odkazujúcimi na príbehy viažuce sa k Jeruzalemu. Farebnosť sme zredukovali na tóny sivých v kombinácii s čiernou, bielou, modrou a červenou. Bielo-modrá farebnosť vychádza z farebnej škály vlajky Izraela, bielo-červená farebnosť vychádza z farebnej škály vlajky Slovenska," popisuje projekt jeden z autorov Matúš Maťátko.

Výtvarníci tvorili priamo v inštitúte v Jeruzaleme počas mesačnej umeleckej rezidencie. "Prvé dni sme nasávali atmosféru mesta Jeruzalem, veľa sme sa prechádzali po rôznych častiach mesta, sledovali jeho ikonografiu, robili si záznamy a skice. Sme radi, že sme boli oslovení pre tento projekt a naše diela tu zostanú dlhodobo nainštalované a viditeľné aj pre okoloidúcu verejnosť," konštatoval Filip Sabol.

Počas dvoch rokov sa v Slovenskom inštitúte v Jeruzaleme podľa jeho riaditeľa predstavilo takmer 140 slovenských umelcov a konalo sa 38 podujatí. Slovenskí umelci podľa neho nielen vystavujú svoje diela v izraelských múzeách a galériách súčasného umenia dizajnu, ale taktiež vypredávajú koncertné sály.

"Po otvorení Slovenského inštitútu v Jeruzaleme nabrala dynamika našich vzťahov v oblasti kultúry nový rozmer - slovenská kultúra sa stáva dôležitou súčasťou kultúrnej scény v Izraeli a Slovenský inštitút zaujímavý kultúrny bod na mape Izraela. Projekt "HOLY CITY" k 30. výročiu vzájomných vzťahov, ktorý je vystavený na najrušnejšej jeruzalemskej ulici, je ďalším dôležitým dielom skladačky, ktorú v Izraeli v oblasti kultúry budujeme. Je mi cťou byť súčasťou tohto príbehu," uzavrel Jakub Urik.