Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Slovenskí vojaci v Afganistane sa stali terčom útoku

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Informáciu potvrdilo aj ministerstvo obrany.

Bratislava 24. júla (TASR) - Slovenskí vojaci, ktorí pôsobia v operácii ISAF v Afganistane, sa dostali pod paľbu. TASR to potvrdilo ministerstvo obrany.

"Približne o 11.15 h miestneho času došlo k streľbe na vstupnú bránu ECP-5 na základni KAF (Kandahar Air Field, pozn. TASR) v Afganistane, kde pôsobia aj slovenskí vojaci," uviedla hovorňa rezortu obrany Martina Balleková. Ako dodala, všetci slovenskí vojaci sú v poriadku, nikto nebol zranený. O útoku na vojakov ako prvá informovala televízia TA3.

Slovenskí vojaci boli už viackrát terčom útoku. Z tohto pohľadu bol rok 2013 tragický, keď v operácii ISAF zahynuli traja slovenskí vojaci. Pri streľbe príslušníka afganskej armády Lambara Chána zo strážnej veže v Kandaháre zo začiatku júla zahynul Daniel Kavuliak. Pri incidente utrpeli ďalší dvaja vojaci ťažké a štyria ľahké zranenia. Slovenskí vojaci Patrik Fraštia a Edmund Makovník zahynuli 27. decembra pri bombovom útoku na vojenský konvoj v afganskom Kábule. Jeden z nich zomrel na mieste incidentu, druhý počas prevozu do nemocnice. V konvoji sa nachádzal aj ďalší slovenský vojak, tomu sa však nič nestalo.