Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Slovenskí vojaci sa zúčastnia na cvičení Balaton 2015 v Maďarsku

Na snímke minister obrany SR Martin Glváč počas zasadnutia 182. schôdze vlády SR 28. októbra 2015 v Bratislave. Foto: TASR - Michal Svítok

Vyslanie vojakov dnes odobrila vláda.

Bratislava 28. októbra (TASR) - Slovenskí vojaci vycestujú na vojenské cvičenie s názvom Balaton 2015, ktoré sa uskutoční v Maďarsku od 15. októbra do 15. decembra. Vyslanie vojakov dnes odobrila vláda. Cvičenie organizuje Maďarsko v súvislosti s riešením migračnej krízy.

Na základe požiadavky náčelníka Generálneho štábu obranných síl Maďarska vláda schválila mandát pre celkom 30 vojakov. Premiér Robert Fico oznámil, že v piatok (30.10.) na cvičenie odcestuje zatiaľ čata s 21 vojakmi. Slovensko je pripravené doplniť ju o ďalších mužov. Spolu s vojakmi pôjde do Maďarska aj vojenská technika na prevoz osôb, materiálu, žeriav, cisterny na pitnú vodu.

"Naši vojaci budú od 1. novembra do 15. decembra 45 dní na území Maďarska v spolupráci s maďarskými vojakmi, poľskými vojakmi a českými vojakmi vykonávať rôzne cvičenia a pripravovať ďalších vojakov na zasahovanie proti nelegálnej migrácii," spresnil Fico.


SLOVENSKO POSIELA DALSIE POSILY by terazmedia

Minister obrany Martin Glváč vysvetlil, že Maďarsko v reakcii na migračnú krízu zmenilo svoju legislatívu a cvičenie sa tak môže uskutočniť mimo vojenských priestorov. "Je to vyššia forma spolupráce a z tohto cvičenia môžu vyjsť procesy a legislatívne úlohy, ktoré v rámci EÚ môžu byť nosné," ozrejmil význam vojenskej akcie krajín V4.

Do Maďarska by mali ísť špecialisti na logistiku, vojenskí prieskumníci, odborníci na komunikačné systémy a vojaci, ktorí majú na starosti psychologické operácie (PSYOPS). K našim južným susedom by tak malo k 1. novembru odcestovať do 30 vojakov s desiatimi kusmi vojenskej techniky. Vojaci zostanú v krajine až do 15. decembra.

V Maďarsku pôsobí od 20. októbra aj 50 slovenských policajtov, ktorí spolu s príslušníkmi policajných zborov Česka a Poľska pomáhajú chrániť maďarsko-srbskú hranicu. Hliadkovať by tu mali predbežne jeden mesiac – do 20. novembra. Krajiny V4 na pomoc Maďarsku vyslali spolu 170 policajtov.