Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Slovensko pôsobilo v zahraničných misiách už pred vstupom do NATO

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Od roku 1999 boli slovenskí vojaci súčasťou prebiehajúcej medzinárodnej mierovej misie SFOR (Stabilization Force, 1996-2003) na území Bosny a Hercegoviny a Chorvátska.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Brusel/Bratislava 27. marca (TASR) – Slovenská republika už pred vstupom do Severoatlantickej aliancie (NATO) koncom marca 2004 pôsobila prostredníctvom svojich vojakov v zahraničných misiách. Ozbrojené sily (OS) Ministerstva obrany (MO) SR boli súčasťou viacerých vojenských misií NATO. Pri tejto príležitosti TASR prináša dokumentačný materiál.

Od roku 1999 boli slovenskí vojaci súčasťou prebiehajúcej medzinárodnej mierovej misie SFOR (Stabilization Force, 1996-2003) na území Bosny a Hercegoviny a Chorvátska. Išlo oficiálne o prvú vojenskú operáciu SR v rámci NATO. "Jej cieľom bolo zabezpečenie a zaručenie stabilného bezpečnostného prostredia a zabezpečenie implementácie politických a vojenských aspektov Daytonskej mierovej dohody. Vykonávala inšpekcie skladov zbraní, poskytovala podporu medzinárodným organizáciám pôsobiacim v priestore misie, pomoc federálnym orgánom pri zbere zbraní a munície počas operácie Harvest od civilného obyvateľstva a monitorovala potenciálne nebezpečenstvo teroristických útokov," priblížil TASR zástupca riaditeľa odboru vojensko-historických výskumov Vojenského historického ústavu (VHÚ) Imrich Purdek.

V štruktúrach veliteľstva SFOR pôsobila podľa jeho slov takmer desiatka dôstojníkov, pričom zastávali dôležité štábne funkcie. Misie sa zúčastnili aj dva slovenské vrtuľníky Mi-17. Vrtuľníková jednotka zabezpečovala prepravu osôb a materiálu v prospech mnohonárodnej brigády Juhovýchod. Bolo v nej v dvoch rotáciách nasadených 42 slovenských vojakov. Išlo o prvé vyslanie leteckej jednotky vzdušných síl OS SR do mierovej operácie.

Ďalšou operáciou NATO v rámci Európy bola misia AFOR v Albánsku. Slovenská ženijná jednotka v počte 40 príslušníkov tu podľa stránky rezortu obrany pôsobila od júla do augusta 1999. K hlavným úlohám jednotky patrili výstavba a údržba táborov a opravy hlavných zásobovacích ciest. Ženijná jednotka OS SR v misii AFOR bola historicky prvou celistvou jednotkou slovenskej armády pôsobiacou v operácii na podporu mieru pod vedením NATO.

Od 7. septembra 1999 sa táto slovenská jednotka presunula do Kosova a stala sa súčasťou síl KFOR. Zo začiatku pôsobili v rámci rakúskeho práporu AUSCON/KFOR. "Od februára 2002 pôsobila na základe dohody medzi MO Slovenskej a Českej republiky v operácii KFOR mechanizovaná rota slovenských ozbrojených síl v počte 134 vojakov v rámci spoločného česko-slovenského mechanizovaného práporu pod operačným velením Fínska," priblížil zástupca riaditeľa.

Úlohou jednotky až do marca 2002 bola podľa stránky rezortu obrany oprava ciest a ďalších komunikácií, vykonávala odmínovacie práce a postavila niekoľko civilných objektov, ktoré slúžia miestnym obyvateľom. Do operácie KFOR bola nasadená aj jednotka s vrtuľníkmi Mi-17.

Slovenská republika sa stala oficiálnym členom NATO 29. marca 2004 spolu s Bulharskom, Estónskom, Litvou, Lotyšskom, Rumunskom a Slovinskom.





Zdroj: Prehľad ukončených operácií medzinárodného krízového manažmentu: www.mod.gov.sk