Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Slovenskí vojaci v Afganistane už pôsobia v rámci novej misie

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

V novej misii bude pôsobiť do 66 slovenských vojakov.

Bratislava 5. januára (TASR) - Slovenskí vojaci, ktorí sú v Afganistane, od nového roka pôsobia už v rámci novej operácie s názvom Resolute Support (Rozhodná podpora). Operácia je zameraná na ďalší výcvik 350.000 afganských vojakov a policajtov, ktorí prevezmú plnú zodpovednosť za bezpečnosť v krajine.

V novej misii bude pôsobiť do 66 slovenských vojakov. Pôjde najmä o špeciálne sily, zdravotníkov či špecialistov na komunikačné a informačné systémy. Časť vojakov bude pôsobiť aj na veliteľstve operácie, ďalší budú zabezpečovať logistickú podporu a výcvik afganských vojakov.

Vyslanie vojakov do Afganistanu bude v roku 2015 Slovensko stáť 10.379.093 eur. Finančné prostriedky budú hradené z rozpočtu Ministerstva obrany SR.

NATO formálne ukončilo misiu ISAF v Afganistane 28. decembra 2014. Operácia sa začala ešte v roku 2001 na základe rezolúcie OSN. Od roku 2003 spadali medzinárodné sily pod velenie NATO.

Operácia Resolute Support bude zameraná predovšetkým na výcvik, podporu a pomoc afganským bezpečnostným zložkám (ANSF). Bude výrazne menšia (približne 12.000 vojakov) ako operácia ISAF a nebude mať bojový charakter. Jej hlavným cieľom je podpora budovania a rozvoja schopností ANSF.

Cieľom operácie je dosiahnutie takého stavu, keď je afganská vláda schopná prevziať zodpovednosť za vlastnú bezpečnosť bez potreby podpory NATO.