Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Slovenskí záchranári nacvičovali pomoc zraneným po zemetrasení

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ministerstvo vnútra SR v tejto súvislosti uviedlo, že aj toto cvičenie ukázalo, že lietadlá letky MV SR nie sú určené iba pre ústavných činiteľov a ich prepravu.

Bratislava 29. januára (TASR) – Záchranári zo Slovenska v uplynulých dňoch nacvičovali v Nemecku záchranu zranených po zemetrasení. Slovenský vládny špeciál s leteckým evakuačným tímom odletel na cvičenie 25. januára a na Slovensko sa vrátili v pondelok.

Slovenskí záchranári sa zúčastnili na cvičení ModEX záchranných modulov Európskeho mechanizmu civilnej ochrany spolu s kolegami z Nemecka a Rakúska. „Slovensko okrem techniky a leteckého personálu ponúka zdravotnú starostlivosť a dočasné ubytovanie, máme tam ďalších nemeckých Johanniterov, ktorí poskytujú taký celkový manažment a boli vedúcimi projektu, a rakúski kolegovia sú z civilnej ochrany vlády Štajerska, tí poskytujú psychosociálnu pomoc,“ povedal Marcel Sedlačko z Asociácie samaritánov Slovenskej republiky.

Ministerstvo vnútra (MV) SR v tejto súvislosti uviedlo, že aj toto cvičenie ukázalo, že lietadlá letky MV SR nie sú určené iba pre ústavných činiteľov a ich prepravu, ale taktiež na záchranu ľudí z postihnutých oblastí alebo prepravu zranených. „Sme jediná krajina EÚ, ktorá má k dispozícii takýto tím zdravotníkov, psychológov a iného kvalifikovaného personálu s takto vybaveným lietadlom, ktoré je schopné prepraviť zranené osoby alebo osoby, ktoré sa nachádzajú v krajinách, kde vypukol konflikt alebo sa stala živelná katastrofa,“ uviedol hovorca MV SR Petar Lazarov.

Cvičenie bolo poslednou podmienkou na zapísanie do zoznamu modulov civilnej ochrany. Odteraz môže ktorákoľvek z členských krajín Európskej únie, v prípade potreby evakuácie svojich občanov z krízových oblastí sveta, požiadať Európsku komisiu o vyslanie modulu. Slovensko tak výraznou mierou prispieva k rozšíreniu možností záchranných operácií v krízových oblastiach v Európe či vo svete.