Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Slovensko a Česko môžu spolupracovať pri ochrane vzdušného priestoru

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Dohoda má vytvoriť podmienky na komplexnú, efektívnu a vzájomne výhodnú spoluprácu oboch štátov pri zabezpečovaní nedotknuteľnosti ich vzdušného priestoru.

Bratislava 6. júna (TASR) - Výbor Národnej rady (NR) SR pre obranu a bezpečnosť odporúča plénu vysloviť súhlas so Zmluvou medzi Slovenskou republikou (SR) a Českou republikou (ČR) o spolupráci pri vzájomnej ochrane vzdušného priestoru.

O zmluve bude rozhodovať plénum NR SR na júnovej schôdzi, rovnako ako o návrhu na vyslanie príslušníkov Ozbrojených síl SR na územie ČR a na prítomnosť príslušníkov Armády ČR na území SR na účel spolupráce pri vzájomnej ochrane vzdušného priestoru.

Dohoda má vytvoriť podmienky na "komplexnú, efektívnu a vzájomne výhodnú spoluprácu oboch štátov pri zabezpečovaní nedotknuteľnosti ich vzdušného priestoru". Návrh dohody upravuje vzájomnú spoluprácu, ktorá nie je zabezpečovaná v rámci NATINAMDS, ako aj spoluprácu pri dočasnej neschopnosti jednej zmluvnej strany zabezpečovať ochranu svojho vzdušného priestoru.

"Rozmiestnenie síl jednej zmluvnej strany na území druhej zmluvnej strany pri jej dočasnej neschopnosti zabezpečovať ochranu svojho vzdušného priestoru, ako aj odplatnosť vzájomnej spolupráce, budú zmluvné strany riešiť na základe ich vnútroštátneho práva formou osobitnej zmluvy, resp. zmlúv," píše sa v návrhu.