Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 26. máj 2024Meniny má Dušan
< sekcia Slovensko

Slovensko a Omán vzájomne zrušia vízovú povinnosť pre diplomatov

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Je to v záujme zahraničnej politiky našej krajiny, spresnil minister vnútra Roman Mikulec.

Bratislava 7. septembra (TASR) - Slovenská republika a Ománsky sultanát vzájomne zrušia vízovú povinnosť pre držiteľov diplomatických, špeciálnych a služobných pasov. Návrh príslušnej dohody v stredu schválila vláda. Zároveň splnomocnila vybraných predstaviteľov vlády na podpis dokumentu.

"Cieľom dohody je snaha posilniť priateľské vzťahy medzi oboma krajinami a uľahčiť cestovanie svojich štátnych občanov, držiteľov platných diplomatických, špeciálnych alebo služobných pasov na území štátu druhej zmluvnej strany," uviedol predkladateľ.

Na základe dohody budú môcť držitelia menovaných druhov dokladov vstúpiť, prechádzať, zdržiavať sa a opustiť územie štátu druhej zmluvnej strany po dobu nepresahujúcu 90 dní v rámci akéhokoľvek obdobia 180 dní bez víz.

"Je to v záujme zahraničnej politiky našej krajiny," spresnil minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO). Doplnil, že dohoda sa uzatvára na dobu neurčitú a každá zo zmluvných strán môže úplne či čiastočne pozastaviť jej vykonávanie, napríklad z dôvodov národnej bezpečnosti, verejného poriadku a verejného zdravia.

Vykonanie obvyklých formálnych úkonov súvisiacich s uzavretím dohody má zabezpečiť Ministerstvo vnútra SR v súčinnosti s Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR v súlade s platnými právnymi predpismi.

Dohoda nadobudne platnosť po uplynutí 30 dní od ukončenia vnútroštátnych legislatívnych procesov obidvoch strán. Všetky formálne úkony z nej vyplývajúce zabezpečí ministerstvo vnútra v spolupráci s rezortom diplomacie.