Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

Slovensko vyšle do Afganistanu šiestich expertov

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Slovenskí vojaci sa na misii zúčastnia na základe požiadavky NATO.

Bratislava 13. marca (TASR) – Slovensko má vyslať do Afganistanu šesť ďalších príslušníkov Ozbrojených síl (OS) SR. Posilnenie našej účasti na operácii International Security Assistance Force (ISAF) dnes odobril Výbor Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť. O návrhu definitívne rozhodne plénum na marcovej schôdzi.

Slovenskí vojaci sa na misii zúčastnia na základe požiadavky NATO. Ich úlohou bude poskytovať podporu služieb komunikačných a informačných systémov na veliteľstvách ISAF. Stanú sa súčasťou jednotky Deployable Communication and Information Systems Modul (DCM-C), ktorá je začlenená do štruktúr NATO a spadá pod veliteľa 3. Spojovacieho práporu Skupiny NATO pre komunikačné a informačné systémy.

V súčasnosti pôsobí v rámci vojenskej operácie ISAF 291 slovenských vojakov. Slovenskí experti na komunikáciu by mali pôsobiť v celom priestore operácie. Predpokladané náklady na ich účasť na misii predstavujú 197.823 eur. Finančné prostriedky pôjdu z rozpočtu Ministerstva obrany SR. "Vyslanie príslušníkov OS SR v ISAF plne korešponduje so zahranično-bezpečnostnými záujmami pôsobenia SR v danom regióne a so stratégiou NATO v Afganistane," odôvodnil rezort obrany.

Celkovo je do operácie v Afganistane zapojených aktuálne približne 87.000 vojakov a expertov zo 49 krajín vrátane všetkých 28 členských krajín NATO. Operácia je v súčasnosti v poslednej etape odovzdávania zodpovednosti za bezpečnosť a správu krajiny do rúk afganských orgánov a mala by byť ukončená do roku 2014. NATO by malo v Afganistane pôsobiť aj po tomto termíne v rámci novej podpornej a poradenskej misie.