Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Vládny špeciál priviezol na Slovensko pozostatky vojaka D. Kavuliaka

Vojaci nesú rakvu s telom zavraždeného vojaka v misii v Afganistane po prílete vládneho špeciálu na vládnu časť Letiska M. R. Štefánika v Bratislave 10. júla 2013. Na snímke príbuzní vojaka. Foto: TASR/Michal Svítok

Slovenský vojak Daniel Kavuliak zahynul pri teroristickom útoku na vojenskej základni NATO v Kandaháre.

Bratislava/Kandahár 10. júla (TASR) - Vládny špeciál aj s telom čatára Daniela Kavuliaka, ktorý zahynul v utorok (9.7.) pri teroristickom útoku na slovenskú jednotku v afganskom Kandaháre, pristál dnes krátko pred 20. hodinou v Bratislave. Priamo na letisku si rakvu s telom pri smútočnom ceremoniáli prevzala jeho rodina.

"Je mi ľúto, čo sa stalo. Vláda a ministerstvo obrany urobia všetko na podporu rodiny, aby aspoň v rámci možností, ktoré existujú, boli zmiernené dopady tejto tragickej udalosti," uviedol po prílete premiér Robert Fico.

Miesto útoku dnes navštívil premiér Robert Fico. Ani táto udalosť, pri ktorej prišiel o život jeden vojak a ďalší šiesti boli zranení, podľa neho nezmení nič na postoji vlády v boji proti terorizmu, ani na účasti našich vojakov na medzinárodnej misii ISAF.

"Naši vojaci tu robia veľmi dobrú robotu. Nič nezmeníme na našom prístupe v boji proti terorizmu. Vláda SR v spolupráci s inými krajinami bude ďalej pokračovať v odstraňovaní terorizmu, pretože to nie je cesta, ako riešiť politické otázky," zdôraznil predseda vlády.



Podľa najnovších informácií budú obaja ťažko zranení vojaci prevezení do Nemecka. "Očakávame ich prevoz v krátkom čase do Nemecka, do najlepšej nemocnice, kde sa budú o nich starať a ja verím, že sa z týchto zranení dokážu dostať," uviedol po prílete z Afganistanu Fico.

Jeden z dvoch ťažko zranených, ktorý je s priestrelom hlavy v horšom stave a momentálne sa nachádza v umelom spánku, potrebuje prevoz na Slovensko. Po dohode s Českou republikou by ho malo podľa ministra obrany Martina Glváča na Slovensko odviesť české vojenské lietadlo so zdravotníckym zariadením na palube pravdepodobne ešte dnes v noci.

Podľa toho, čo sa na mieste dozvedel, priblížil Fico celý incident. "Zo strážnej veže, bez akéhokoľvek varovania, niekoľko presne mierených výstrelov. Nebola žiadna šanca na ochranu v tom okamihu," vysvetlil s tým, že je mu celej udalosti veľmi ľúto.

Vojaci nesú rakvu s telom zavraždeného vojaka v misii v Afganistane po prílete vládneho špeciálu na vládnu časť Letiska M. R. Štefánika v Bratislave 10. júla 2013. Na snímke predseda vlády SR Robert Fico kondoluje pozostalým.
Foto: TASR/Michal Svítok

Útočníkom bol terorista


Glváč potvrdil už skoršie informácie, že útočníkom bol terorista, infiltrovaný ako príslušník do afganských armádnych síl. "Podľa našich informácií bol spacifikovaný samotnými Afgancami v spolupráci s Američanmi, je zadržaný a bude prebiehať klasické vyšetrovanie, aj za účasti príslušníkov našich ozbrojených síl," avizoval minister obrany.

Na vojenskej základni v Kandaháre navštívil Fico v miestnej nemocnici dvoch ťažko zranených a tiež tábor slovenského kontingentu, kde sa podpísal do kondolenčnej knihy venovanej zabitému čatárovi Danielovi Kavuliakovi. Následne sa zúčastnil na slávnostnej ceremónii, pri ktorej s vojenskými poctami naložili rakvu so zosnulým do vládneho špeciálu, s ktorým sa následne celá delegácia vrátila na Slovensko. Štyria ľahko zranení vojaci zostávajú naďalej v Afganistane.

Príslušník afganskej armády spustil v utorok (9.7.) streľbu na skupinu slovenských vojakov zo strážnej veže. Jeden z nich zomrel, dvaja utrpeli ťažké a štyria ľahké zranenia. K incidentu došlo o 9.45 h nášho času pri cvičení. "Tento terorista bol na strážnej veži, ktorá chránila civilné letisko a bola v perimetri našej jednotky, ktorá cvičila," povedal v utorok minister obrany Martin Glváč. Podľa informácií TASR išlo o skupinu asi 12 slovenských vojakov. Terorista sa mal infiltrovať do afganskej armády.



Zranený M. Kudera: Nevidím dôvod, aby som odišiel z Afganistanu



Milan Kudera, jeden z ľahšie zranených slovenských vojakov po utorkovom (9.7.) útoku teroristu v Afganistane, podľa vlastných slov nevidí dôvod, aby z misie ISAF odchádzal.

"Stratil som kamaráta, ale ideme ďalej," povedal dnes novinárom počas návštevy premiéra Roberta Fica na afganskej základni Kandahár, kde sa celý incident odohral. Pri útoku bol zabitý jeden slovenský vojak, čatár Daniel Kavuliak, ďalší šiesti boli ťažko alebo ľahko zranení.

Vojenský oddiel, ktorý sa práve zúčastňoval na rutinnom výcviku, bol podľa Kuderu napadnutý zo zálohy a bez varovania. "Bola to streľba zozadu. Nedalo sa vôbec brániť. Streľba bola približne z 20 metrov z afganskej veže," priblížil okolnosti útoku s tým, že vojaci paľbu opätovali.

Po tom, ako bol afganský útočník spacifikovaný, sa podľa neho prioritne pomáhalo zraneným a riešila sa ich evakuácia do nemocnice. Na pomoc slovenským vojakom prišli aj patroly, ktoré sa v tej chvíli nachádzali v okolí.

Veliteľ napadnutej roty Miroslav Staník obišiel z incidentu bez zranenia, a to vďaka nožu, ktorý vždy nosí na opasku. "Chalani sa mi vždy smejú, že mám pri sebe nôž. Ten nôž som si kupoval v Iraku a nepočítal som s tým, že mi zachráni život tu v Afganistane," priznal.

Vyjadril ľútosť nad tým, že kým on mal pri útoku šťastie, iní ho nemali. "Bohužiaľ, nedokázal som splniť, čo som im sľúbil, keď sme išli sem, že odtiaľto pôjdeme všetci nazad na Slovensko. Toto mi je skutočne ľúto," zdôraznil Staník. Napriek tomu, že podobný incident prežil už aj v Iraku, z misie sa odísť nechystá. "Prišiel som sem s chalanmi, dôverujú mi, ja dôverujem im, preto ich tu nenechám," uzavrel.