Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Extrémne horúčavy pokračujú, v utorok a v stredu sa uvaríme

Počas týchto dní prežívajú Slováci vysoké teploty na celom území republiky. Podľa predpovede meteorológov počas nasledujúcich dní má teplota vystúpiť až na 38 stupňov Celzia. Na snímke návštevníci Bratislavy využívajú každú fungujúcu fontánu na osvieženie 3. júla 2015. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal dokonca výstrahu tretieho stupňa pred horúčavami.

Bratislava 6. júla (TASR) - Slovensko aj najbližšie dni potrápia horúčavy. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal výstrahy prvého až tretieho stupňa. Treba si dávať pozor a dodržiavať pitný režim.

Výstraha na utorok, 7. júla 2015
Foto: shmu.sk


Dnes by sa mali najvyššie denné teploty pohybovať od 30 do 37 stupňov Celzia. Pre severnú časť Slovenska vydal SHMÚ prvý výstražný stupeň, pre zvyšok Slovenska druhý. Nasledujúce dva dni by malo byť ešte teplejšie.

Počas horúcich dní by ľudia nemali podceňovať pitný režim. "Vodu je potrebné piť aj vtedy, keď nepociťujete smäd," pripomína hlavný hygienik Ivan Rovný jedno z pravidiel počas letných horúcich dní.

Výstraha na stredu, 8. júla 2015
Foto: shmu.sk


Dospelý človek by mal počas dňa vypiť najmenej tri litre vody. Nevhodné sú tie s obsahom cukru, kofeínu, chinínu či alkoholu. Do pitného režimu sa teda nezapočítavajú malinovky, pivo, alkohol či káva. Ideálna je obyčajná voda, najlepšie vlažná. Piť treba pravidelne v menších dávkach.

Horúčavy prinášajú so sebou zdravotné riziká v podobe kolapsových stavov. Viac sú ohrozené ženy. Problém môžu mať napríklad i ľudia s kardiovaskulárnymi ochoreniami, vysokým krvným tlakom, ako aj starší ľudia.

Pozor si treba počas horúcich dní dávať aj na klimatizáciu. S tou to netreba preháňať. Aby nám neškodila, rozdiel teplôt medzi vonkajším a vnútorným prostredím nesmie byť vyšší ako päť, maximálne sedem stupňov Celzia. "Náhle zmeny teplôt vzduchu za krátky časový úsek predstavujú pre organizmus stresovú situáciu, vznik tzv. teplotného šoku," vysvetlil Rovný.

Prečítajte si podrobnú predpoveď počasia v sedemdesiatich slovenských mestách a vo svete.