Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Prvý kontakt s alkoholom má na Slovensku už desaťročný školák

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Z dlhoročného školského prieskumu vyplýva, že deti prejavujú čoraz väčší záujem o nárazové pitie s cieľom opiť sa.

Bratislava 1. júna (TASR) – Alkohol okúsi na Slovensku už desaťročné dieťa. Tento priemerný vek sa podľa ministerstva zdravotníctva nedarí odsunúť na neskôr, hoci na školách prebieha početné množstvo programov na prevenciu v jeho užívaní. Minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smeru-SD) o tom informuje v správe predloženej na stredajšie (3.6.) rokovanie vlády SR.

Prieskum z piatich vĺn s názvom Tabak, alkohol, drogy, ktorý na základných a stredných školách prebiehal v rokoch 1994-2012, potvrdil podľa ministerstva potrebu skorej prevencie. "A to už vo veku osem až desať rokov, keď je ešte približne polovica žiakov bez skúsenosti s alkoholom," uvádza sa v materiáli ministerstva.

Z dlhoročného školského prieskumu vyplýva, že deti prejavujú čoraz väčší záujem o nárazové pitie s cieľom opiť sa. "U dievčat stúplo pitie alkoholu omnoho rýchlejšie. Tie dospievajúce sa vo viacerých ohľadoch vyrovnali dospievajúcim chlapcom a mladým mužom," uvádza minister.

O mladých Slovákoch priaznivo neinformuje ani Európsky školský prieskum o alkohole a iných drogách, ktorý skúmal vzťah mladistvých (15- až 19-ročných) k alkoholu. Ukazuje, že ťažké nárazové pitie u dievčat stúplo z 29 percent v roku 1995 na 38 percent v roku 2011. Chlapci v roku 1995 reprezentovali podiel 41 percent, v roku 2011 stúpli na 43 percent.

Mladí ľudia strácajú konzumáciou alkoholu zábrany, upozornil Čislák. "Zvyšuje sa promiskuita a neželané tehotenstvá. Jeho užívanie môže zničiť život jednotlivým osobám, rozvrátiť rodiny a poškodiť základné štruktúry ľudskej spoločnosti," dodal v správe.