Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Slovensko vníma Benešove dekréty ako súčasť povojnového usporiadania

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák Foto: FOTO TASR/Štefan Pušká

Vyhlásil dnes po rokovaní vlády šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák.

Bratislava 20. marca (TASR) - Slovensko vníma Benešove dekréty ako súčasť povojnového usporiadania.

"Sú neotvoriteľné práve preto, že by sme nikdy nemohli akceptovať spochybnenie výsledkov druhej svetovej vojny a všetko to, čo s tým súvisí," vyhlásil dnes po rokovaní vlády šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák.

Odmietol tým tvrdenia SNS, ktorá ho dnes obvinila z toho, že bez mandátu parlamentu v rozhovore pre český denník MF DNES de facto spochybnil obsah uznesenia NR SR z 20. septembra 2007 o nedotknuteľnosti povojnových dokumentov k usporiadaniu pomerov po druhej svetovej vojne na Slovensku.

Lajčák v tomto rozhovore pripomenul, že dekréty sú súčasťou nášho právneho systému, ktorý vznikal v realite povojnovej Európy, ktorý odrážal výsledok 2. svetovej vojny. Dnes už podľa neho splnili svoju historickú úlohu a už sa na nich nezakladajú žiadne právne vzťahy. "Dôvod, prečo trváme na interpretácii Benešových dekrétov je ten, že pre nás sú spojené s interpretáciou výsledkov vojny. Ich spochybnenie by znamenalo začiatok revizionizmu," konštatoval.

Ako pripomenul, o tejto téme hovoril minulý týždeň so svojím maďarským kolegom Jánosom Martonyim. "Je možné, aby sme túto otázku uzavreli pokiaľ je obojstranná pripravenosť. Samozrejme, nie je to čiernobiele," dodal s tým, že ide o komplexnejšiu záležitosť ako to bolo v prípade česko-nemeckého vyrovnania.

Ukončenie tejto problematiky ale nevidí v tom, že sa má Slovensko ospravedlniť, a tým pádom sa to vyrieši. "Môžeme si k tomu sadnúť a povedať si, čo treba urobiť preto, aby sme raz a navždy túto kapitolu uzatvorili," reagoval na slová Martonyiho, ktorý v utorok (19. 3.) vyhlásil, že ospravedlnenie Maďarom žijúcim na Slovensku by bolo cestou k vzájomnému slovensko-maďarskému zmiereniu a uzavretiu minulosti.

Lajčák by nerád skĺzol do situácie, aby komunikoval so svojím maďarským partnerom cez médiá. "Sme pripravení o tom rokovať. Môžeme dávať dohromady list otázok, o ktorých si myslíme, že by sa mala tá druhá strana ospravedlniť, ale tadiaľ cesta nevedie," upozornil minister.