Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Slovensko bude musieť zvýšiť výrobu energie z OZE, upozorňuje SNS

Podpredseda SNS Vladimír Chovan, archívne foto. Foto: TASR

Chovan zdôraznil, že je dôležité, aby vláda vrátila podporu takmer 1150 výrobcom ekologickej energie, ktorým bola rozhodnutím regulátora odňatá.

Bratislava 1. augusta (TASR) - Slovensko bude musieť do roku 2020, teda len o štyri roky, zvýšiť výrobu energie z obnoviteľných zdrojov energie (OZE) až takmer o polovicu. Upozorňuje na to Slovenská národná strana (SNS) s tým, že vláda by mala prijať opatrenia na stabilizáciu a efektívne rozšírenie výroby energie z OZE.

"Na Slovensku má spotreba energie vyrobenej z OZE dosiahnuť 14-% podiel na hrubej konečnej energetickej spotrebe. Teda nielen na výrobe elektrickej energie, ale aj na výrobe tepla, chladu, energie v doprave a podobne," uviedol podpredseda strany Vladimír Chovan. Pripomenul, že v okolitých členských štátoch EÚ viedol rozumný a systematický prístup k výrobe energií z OZE prvej generácie k stabilizácii a zlepšeniu hospodárskych výsledkov poľnohospodárov a podnikateľov.

"Spracovanie odpadov z prevádzok živočíšnej a potravinárskej výroby znížilo náklady na ich likvidáciu, zvýšilo tržby a stabilizovalo cash-flow podnikov. Je veľmi dôležité, aby Slovenská republika nepremárnila rovnakú šancu pri zavádzaní výroby energie z OZE druhej generácie," dodal.

Chovan zdôraznil, že je dôležité, aby vláda vrátila podporu takmer 1150 výrobcom ekologickej energie, ktorým bola rozhodnutím regulátora odňatá. Rovnako je podľa neho nevyhnutné, aby vláda odstránila protizákonný stav, ktorý nastal pri zastavení prijímania žiadostí o pripojenie nových zdrojov energie z OZE.