Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Slovensko čaká ďalší supertopický deň

Výstraha na utorok, 11. augusta 2015 Foto: shmu.sk

Na mape SHMÚ na dnešný deň nie je červenou, výstražnou farbou sfarbené iba územie Oravy, Liptova a Spiša.

Bratislava 11. augusta (TASR) - Slovensko zrejme zažije ďalší supertropický deň. Už takmer pre celé územie krajiny platí najvyššia výstraha pred vysokými teplotami, ktorú vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Červenou farbou, ktorá symbolizuje tretí výstražný stupeň, nie je na mape SHMÚ na dnešný deň sfarbené iba územie Oravy, Liptova a Spiša. Všade inde by dnes maximálna teplota vzduchu podľa predpovede mohla prekročiť hranicu 35 stupňov Celzia, čo je definícia supertropického dňa.



V južnej polovici Slovenska meteorológovia predpovedajú maximá 36 až 38 stupňov Celzia, v severnej polovici o niečo menej - 35 až 36 stupňov Celzia. V siedmich severných okresoch, kde platí iba druhý stupeň výstrahy, sa očakávajú maximá od 32 do 35 stupňov Celzia.

Meteorológovia varujú, že vysoká teplota predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov.

Extrémne horúčavy nepoľavia podľa predpovede SHMÚ ani v nasledujúcich dňoch. Na stredu (12.8.) a štvrtok (13.8.) už platí najvyššia výstraha pre celé územie krajiny.