Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

Slovensko dôrazne odsudzuje útoky režimu proti vlastným občanom

Súčasné sýrske vedenie tým stratilo legitimitu a musí okamžite skončiť s uvedenými aktivitami.

Damask/Bratislava 13. apríla (TASR) - Ministerstvo zahraničných vecí SR dôrazne odsudzuje násilie a zabíjanie v Sýrii. Nasadenie vojenských síl režimu proti vlastným občanom, brutálne útoky proti civilnému obyvateľstvu s použitím ťažkej vojenskej techniky a systematické porušovanie ľudských práv sýrskym režimom je neospravedlniteľné, uviedol pre TASR hovorca slovenského rezortu diplomacie Boris Gandel.

Súčasné sýrske vedenie tým stratilo legitimitu a musí okamžite skončiť s uvedenými aktivitami, dodal. Militantný prístup sýrskeho režimu k riešeniu hlbokej vnútropolitickej krízy v krajine vyvoláva špirálu násilia, militarizácie konfliktu, sektárskeho zabíjania a ohrozuje stabilitu v širšom regióne. Je nevyhnutné, aby v krajine došlo k pokojnej a demokratickej transformácii. V dôsledku pokračovania v násilnostiach sa v Sýrii rapídne zhoršuje aj humanitárna situácia. "Preto sa stotožňujeme s myšlienkou, aby sýrske vedenie umožnilo humanitným pracovníkom a medzinárodným organizáciám prístup do postihnutých oblastí," uviedol Gandel.

Slovensko podľa neho podporuje medzinárodné úsilie zamerané na riešenie krízy v Sýrii aj ako člen neformálneho zoskupenia Priatelia sýrskeho ľudu. "Želáme si, aby členovia Bezpečnostnej rady OSN našli spoločný prístup k riešeniu krízy v Sýrii, ktorý by zodpovedal demokratickým ašpiráciám sýrskeho ľudu. Podporujeme misiu spoločného predstaviteľa OSN a Ligy arabských štátov Kofiho Annana, zameranú na ukončenie násilia v Sýrii a na začatie skutočne inkluzívneho vnútrosýrskeho politického dialógu vedúceho k demokratizačnému procesu," povedal Gandel.

Vývoj v Sýrii je podľa Gandela ťažko predvídateľný. "Je zrejmé, že návrat k stavu pred marcom 2011, kedy sa začali pokojné demonštrácie obyvateľstva, je možný len veľmi ťažko. Existuje niekoľko scenárov ďalšieho možného vývoja. Budú ho ovplyvňovať viaceré vnútorné aj vonkajšie faktory. Každopádne z nášho pohľadu je želateľné, aby Sýria prešla politickými zmenami," dodal.

Je potrebné pokračovať v intenzívnom diplomatickom a ekonomickom tlaku na sýrske vedenie, konštatoval hovorca rezortu slovenskej diplomacie. "Sankcie vnímame ako jeden z dôležitých nástrojov na stupňovanie tlaku na sýrsky režim s cieľom primäť ho k zmene jeho postoja k riešeniu hlbokej krízy v Sýrii. Slovensko v rámci spoločného postupu krajín EÚ uplatňuje voči Sýrii v súčasnosti viacero sankčných opatrení, ktoré sa týkajú dodávok zbraní, importu ropy a ropných výrobkov, dodávok technologických zariadení na ťažbu a spracovanie ropy a plynu, v oblasti energetiky, softvérových technológií, komunikácií, bankovníctva, úverov, obchodovaniu so zlatom, diamantmi a cennými kovmi," uviedol Gandel.

Na územie EÚ má zakázaný vstup 126 občanov Sýrie, ktorí sú priamo alebo nepriamo zodpovední za násilie v krajine. Týmto osobám, rovnako ako niektorým sýrskym spoločnostiam, EÚ zmrazila ich finančné prostriedky. Rozpracované sú ďalšie sankčné opatrenia voči sýrskemu režimu, ktoré Slovensko ako zodpovedný členský štát EÚ podporí.

"Slovensko uprednostňuje cestu politického riešenia vnútropolitickej krízy v Sýrii. Nelegálny prílev zbraní do Sýrie je znepokojujúci a zvyšuje potenciál militarizácie konfliktu a občianskej vojny, ktorej sa treba vyhnúť. Podpora sýrskej opozície môže myť aj iné formy podoby – politickú, organizačnú, finančnú, či dodávky 'nesmrtiaceho vojenského materiálu'. Každopádne dlhodobé neriešenie konfliktu v Sýrii môže vážne narušiť krehkú rovnováhu v regióne," povedal hovorca slovenského ministerstva zahraničných vecí.

Z pohľadu Slovenska je potrebné okamžite realizovať šesťbodový plán Kofiho Annana, pričom sýrsky režim treba posudzovať podľa reálnych skutkov, nie podľa deklarovaných sľubov. Veľa bude podľa Gandela závisieť od toho, či sýrsky režim skutočne naplní prvý bod Annanovho plánu, ktorým je skončenie násilia a stiahnutie vojsk. "Za rovnako dôležité považujeme ochotu a vôľu všetkých piatich stálych členov Bezpečnostnej rady OSN spolupracovať v záujme dosiahnutia spoločného postupu k Sýrii," uzavrel hovorca slovenského rezortu diplomacie.