Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

Slovensko trvalo podporuje ciele a princípy Energetickej únie EÚ

Bratislavský hrad Foto: TASR

Uviedlo to Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR v Správe o stave a výsledkoch ekonomickej diplomacie za rok 2015.

Bratislava 12. júna (TASR) - Slovenská republika trvalo podporuje ciele a princípy Energetickej únie EÚ, najmä diverzifikáciu zdrojov, dodávateľov a tranzitných trás, energonosičov. Uviedlo to Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR v Správe o stave a výsledkoch ekonomickej diplomacie za rok 2015, ktorú by mal prerokovať a schváliť na svojej schôdzi v stredu (15.6.) vládny kabinet.

V súlade s týmito princípmi sa podľa správy MZVaEZ angažovalo v získavaní podpory pre slovenský projekt plynovodu Eastring, ktorého zámerom je spojiť slovenskú tranzitnú infraštruktúru s Južným (plynovým) koridorom a terminálom na skvapalnený zemný plyn v Grécku. "Realizácia Južného koridoru (Southern Gas Corridor) je plne podporovaná EÚ s cieľom realizácie budúceho tranzitu plynu z Kaspickej oblasti. Trasa plynovodu Eastring by mala ísť cez Maďarsko, Rumunsko a Bulharsko," spresnil v dokumente rezort diplomacie.

V otázke energetickej bezpečnosti bolo vlani podľa MZVaEZ kľúčovou témou plánované vybudovanie plynovodu Nord Stream 2, ktorý by zásadne poškodil ekonomické a politické záujmy Slovenskej republiky, najmä s ohľadom na zachovanie ukrajinského tranzitného koridoru a využívanie tranzitnej infraštruktúry, ktorá prechádza cez SR.

Podľa správy koordinovalo MZVaEZ postup proti Nord Stream 2 s ostatnými dotknutými ministerstvami - Ministerstvom hospodárstva SR a predstaviteľmi privátneho sektora. "Zároveň čelní predstavitelia MZVaEZ SR a vedúci zastupiteľských úradov v zahraničí s aktívnou podporou ekonomických diplomatov poukazovali na negatívne dôsledky tohto projektu v rámci všetkých bilaterálnych a multilaterálnych rokovaní," dodal v správe rezort zahraničných vecí.