Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Svetlá na Eiffelovej veži vypli, do Hodiny Zeme sa zapojili aj Slováci

Eiffelova veža sa dnes nakrátko ponorila do tmy. Zhasnutie svetiel sa konalo pri príležitosti Hodiny Zeme - kampane, ktorej cieľom je zvýšenie povedomia o klimatickej zmene. Foto: TASR/AP

Podujatie spočíva vo vypnutí všetkých svetiel na jednu hodinu.

Paríž 28. marca (TASR) - Eiffelova veža sa dnes nakrátko ponorila do tmy. Zhasnutie svetiel sa konalo pri príležitosti Hodiny Zeme - kampane, ktorej cieľom je zvýšenie povedomia o klimatickej zmene. Informovala o tom agentúra AP.

Zhasnutie svetiel na päť minúť bolo symbolickým gestom.

Francúzsko sa už niekoľko mesiacov pripravuje na konanie medzinárodnej konferencie o klimatickej zmene, ktorá sa bude konať v Paríži koncom roka. Jej cieľom je vyvinutie tlaku na štáty, aby si stanovili dosiahnuteľné ciele v oblasti znižovania emisií skleníkových plynov a mobilizovať svetový finančný sektor na boj s klimatickou zmenou.

Hodinu Zeme po prvý raz organizoval Svetový fond na ochranu prírody, aby podporil šírenie povedomia o otázkach životného prostredia. Podujatie spočíva vo vypnutí všetkých svetiel na jednu hodinu. Na Eiffelovej veži sa však ponorenie do tmy muselo z bezpečnostných dôvodov skrátiť na päť minút.

Zapojilo sa aj Slovensko

Slovensko sa už po šiestykrát zapojilo do najväčšieho celosvetového ekologického projektu Hodina Zeme, ktorý organizuje Svetový fond na ochranu prírody (WWF). Dnes sa od 20.30 do 21.30 h symbolicky zhaslo osvetlenie v mestách a obciach. Na hodinu sa v tme ocitli aj pamiatky a iné budovy. O pripravovanej akcii TASR informoval Jaroslav Merc zo Slovenského zväzu astronómov, ktorý je odborným garantom a koordinátorom Hodiny Zeme na Slovensku.

„Zhasínanie osvetlenia na jednu hodinu je len symbolom, počas Hodiny Zeme môže každý podporiť ekologické projekty z celého sveta a urobiť tak pre našu planétu oveľa viac,“ vysvetlil Merc. WWF pripravil napríklad projekty na pomoc deťom na Filipínach, či slonom a tigrom v Indonézii. „Je možné podporiť aj prvý Earth Hour Forest na svete, teda les Hodiny Zeme, o ktorého vysadenie sa pričinil projekt v minulom roku,“ doplnil organizátor.

Slovensko sa do projektu Hodina Zeme zapája od roku 2010, zastrešuje ho Sekcia ochrany pred svetelným znečistením Slovenskej astronomickej spoločnosti pri Slovenskej akadémii vied a Slovenský zväz astronómov. Myšlienku Hodiny Zeme podporujú aj významné osobnosti, nechýba medzi nimi prvý slovenský kozmonaut Ivan Bella, spisovateľ Boris Filan či predseda SAV Pavol Šajgalík.

Hodina Zeme vo svete

Filipínska enviromentalistka má na zápästi svietiaci náramok a tancuje pri príležitosti celosvetovej ekologickej akcie s názvom Hodina Zeme 28. marca 2015.
Foto: TASR/AP


Indonézski aktivisti držia horiace sviečky počas Hodiny Zeme v Jakarte, 28. marca 2015.
Foto: TASR/AP


Na snímke zhasnutá 101-poschodová budova v Tchaj-peji pri príležitosti celosvetovej ekologickej akcie s názvom Hodina Zeme 28. marca 2015.
Foto: TASR/AP


Ľudia vytvárajú elektrinu na bicykloch počas Hodine Zeme v Tchaj-peji, 28. marca 2015.March 28, 2015.
Foto: TASR/AP