Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Južnú polovicu Slovenska dnes čakajú 39-stupňové teploty

Foto: TASR/AP

Len o niečo chladnejšie bude dnes v severnejších okresoch Slovenska, kde SHMÚ očakáva teplotu vzduchu v rozmedzí od 33 do 37 stupňov Celzia.

Bratislava 8. augusta (TASR) - Až 39-stupňové teploty vzduchu aj dnes na južnej polovici územia Slovenska očakáva Slovenský hydrometeorologocký ústav (SHMÚ). Pre spomínanú oblasť vydal najvyššiu výstrahu tretieho stupňa, ktorá platí dnes od 11.00 do 19.00 h.

"Vysoká teplota predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov," upozorňuje SHMÚ. Výskyt uvedenej vysokej teploty vzduchu je v danom ročnom období a oblasti podľa meteorológov veľmi zriedkavý. "Pravdepodobnosť poškodenia zdravia a ohrozenia života spôsobeného nadmerným zaťažením organizmu u niektorých osôb je vysoká," vystríhajú.

Len o niečo chladnejšie bude dnes v severnejších okresoch Slovenska, kde SHMÚ očakáva teplotu vzduchu v rozmedzí od 33 do 37 stupňov Celzia. Pre okresy od Púchova cez Liptovský Mikuláš, Prešov až po Sninu vydal výstrahu druhého stupňa. Platí v rovnakom čase, teda od 11.00 do 19.00 h.

Horúčavy budú podľa meteorológov pokračovať aj v piatok 9. augusta. Pre tento deň zatiaľ najvyššia výstraha platí len pre časť Banskobystrického a Košického kraja, kde SHMÚ miestami očakáva dosiahnutie maximálnej teploty vzduchu 34 až 36 stupňov Celzia.