Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Slovensko je bližšie k stíhačkám Gripen, začínajú sa rokovania

Na snímke vľavo minister obrany SR Martin Glváč a vpravo minister obrany vlády Švédskeho kráľovstva Peter Hultqvist v rámci jeho oficiálnej návštevy Slovenska v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Po stretnutí so svojím švédskym partnerom Petrom Hultqvistom o tom informoval slovenský minister obrany Martin Glváč.

Bratislava 30. januára (TASR) - Slovensko sa pravdepodobne vyberie cestou Českej republiky a začne využívať švédske stíhačky Gripen. Ministerstvo obrany začína oficiálne rokovania so švédskou stranou o prenájme letových hodín. Po stretnutí so svojím švédskym partnerom Petrom Hultqvistom o tom informoval slovenský minister obrany Martin Glváč.

"Dnešný deň by som označil ako prelomový už naozaj na otvorené rokovania o technických, legislatívnych a finančných možnostiach uskutočňovania tohto projektu," priblížil Glváč. Švédska strana nám podľa jeho slov zatiaľ ako jediná ponúkla najvyváženejšiu variantu, a to je prenájom letových hodín. Pripustil však, že v hre sú aj ďalšie možnosti.

Podrobnosti, koľko bude prípadný prenájom letových hodín stáť, či koľko stíhačiek Gripen bude na Slovensku, ešte obaja ministri nespresnili. Konkrétne čísla vzídu z rokovaní. "Tá cena by nemala byť výrazne vyššia ako dnes platíme za prevádzku našich súčasných lietadiel," dodal Glváč. Armáda potrebuje na plnenie svojich úloh približne 1200 letových hodín za rok.


Slovenská armáda v súčasnosti disponuje stíhačkami Mig-29, ktorých prevádzku zabezpečuje prostredníctvom abonentnej zmluvy, ktorá končí v roku 2016. Podľa Glváča si Slovensko nákup nových stíhačiek nemôže dovoliť.

Česká republika si momentálne taktiež prenajíma stíhačky Gripen od Švédska. Spolu so Slovensko by tak pravdepodobne v budúcnosti mohli zabezpečovať ochranu vzdušného priestoru spoločne.

Štátni tajomníci ministerstiev obrany Slovenskej a Českej republiky a Švédskeho kráľovstva ešte koncom augusta minulého roka krátko pred začiatkom Medzinárodných leteckých dní SIAF 2014 na Sliači podpísali deklaráciu o trojstrannej spolupráci v oblasti viacúčelových taktických lietadiel.